Свържете се с нас

Политика

АНДРЕЙ РАДОНОВ: ВРЕМЕ Е ЗА СИЛНИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ

Публикувано

на

Интервю с инж. Андрей Радонов – едно от новите лица в политиката и кандидат за общински съветник от Реформаторския блок с бюлетина №7 и преференция 3.

Г-н Радонов, остават седмици до изборите – какви са очакванията ви?

Това ще са първите избори с преференции, което всъщност е мажоритарен вот. Няма нищо по-хубаво, хората сами да избират кандидатите, да посочат тези, които искат да ги представляват, независимо от мястото им в листата. Само с един глас, например, двадесет и втория може да измести втория от място в общинския съвет.

Коментарът ви за хода на кампанията?

Забелязва се сблъсък между кандидатите по темата, кой какво е направил за общината ни. Прави впечатление, че се изтъкват построени сгради, изградени пътища, водопроводи и канализации. Но не се вижда какво е направено за бизнеса – по какъв начин е улеснен, стимулиран и какви условия са му създадени. Защото всичко, което се строи е с пари от данъците на хората и бизнеса. И ако те не се развиват, инвестиции в инфраструктура няма да има.

Очаквате ли хората да гласуват преференциално?

Надявам се – това ще е лакмус за качеството на кандидатите. Освен това е възможно повече хора да излезнат да гласуват, защото всеки глас е много по-тежък сравнение с минали избори. Но тук се появяват и интересни въпроса: Какво се случва ако кандидата на първо място получи по-малко преференции от кандидата на второ място – това ще бъде ли повод за оставката му? Защо лидери на партии с претенции за политическа тежест не са в листите за съветници – може би се страхуват от преференциалните резултати?

Г-н Радонов, кое ще е основното нещо, за което ще се борите в общинския съвет?

Моята основна кауза ще бъде всички домакинства в Община Гоце Делчев да получат съфинансиране за монтаж на фотоволтаична система. По този начин ще увеличим енергийната ефективност на домовете ни и консумацията на енергия ще намалее до минимум.

Какви ще са ползите от тази мярка?

Ако това се случи, отоплението за всяко домакинство ще бъде безплатно. И около 6 млн.лева годишно ще се влеят в икономиката на Гоце Делчев. Освен това ще се запази огромно количество дървесина в Пирин и Родопите, предназначена за огрев. Околната среда и въздуха за жителите в Гоце Делчев ще бъдат много по-чисти.

Много наболял проблем в Гоце Делчев са местата за паркиране?

Така е, но не приемам площада пред киното да се ползва за паркинг. Той трябва да се осъвремени и заедно с улица „Царица Йоанна” да обособят новата пешеходна зона в Гоце Делчев. Освен това е налице голяма пропусната възможност – пространството под новата спортна зала можеше да бъде оформено като подземен паркинг, където да паркират поне 100 автомобила, но за съжаление това липсва в проекта.

Имате ли решение за преодоляване на този проблем?

От Реформаторския блок ще предложим да се изградят подземни паркинги. Местата за тях ще бъдат откритите училищни дворове на гимназията, на първо и на второ основно училище. Така ще се използва пространството под сегашните площадки, а те ще се запазят. Ако се договори публично-частно партньорство, това няма да струва и стотинка на общинския бюджет. Освен това паркирането в синята зона за електромобили да бъде безплатно.

Имате ли други идеи за развитие?

Ще предложим граждани и фирми, които не са платили дължимите данъци, да не бъдат обслужвани от Общинска администрация. Защото освен правата, трябва да изпълняваме и задълженията си. Ще работим за намаляване на такса смет, като стойността й да зависи от реално извършената услуга, а не от данъчната оценка на имота.

9.Г-н Радонов, каква е позицията ви относно скандала, който се разразява с ФК „Пирин”?

Това, което се случва във футболния клуб e може би предизборна пропаганда. Но ще ви кажа моето мнение и за него ще работя след изборите: Сумата от 230000 лева на година, която се отпуска от Община Гоце Делчев на ФК ”Пирин” е много голяма.

По-добре да се финансират 23клуба за масовия спорт с бюджети по 10000лв, отколкото само един клуб с 230000лв. По този начин субсидията ще достигне до много повече деца и младежи, ще се развие масовия спорт и цялостната грижа на общината за подрастващите ще е по-мащабна и по-ефективна.

10.Каква е позицията ви относно референдума и поставения въпрос за електронното гласуване?

В бюлетината за електронно гласуване ще има само ДА и НЕ. Аз лично ще гласувам с ДА, защото по този начин гласуването ще се извършва с няколко клика от всяка точка на света. А това е изключително улеснение, което ще мотивира повече хора да гласуват. Този референдум ще е лакмус – партиите на статуквото ще са против, а останалите ще сме ЗА.

И като говорим за референдум, отбелязвам масовото недоволство на хората, че никой не им иска мнението по важните въпроси. Според мен, референдум в Гоце Делчев трябва да се организира всяка година. Въпроси и проблеми, които могат да се поставят са много. И факта, че досега не е имало такъв, оставя горчив вкус във всеки съвестен гражданин на общината. Нека направим Гоце Делчев по-добър град за живеене като включим хората и предприемачите в управлението като коректив и партньор.

И нещо в заключение?

Искам да се обърна към моите съграждани: Поискайте отчет за свършената работа от вашия общински съветник. Преценете дали е изпълнил ангажиментите и обещанията си отпреди 4 години. И ако искате в общинския съвет да има хора, които да изискват разумно харчене на всеки лев от нашите данъци, нека подкрепим заедно листата на Реформаторския блок с номер 7 и преференция 3.

коментара

Реклама
loading...

Политика

Какво показа номинационното събрание на ГЕРБ – Благоевград?!

Публикувано

на

Партия ГЕРБ е партия на Каузата, Емоциите, партия, която е създадена на прави добро, така лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов наскоро охарактеризира създадената от него политическа формация. Партийните членове са отдадени на партията работят за каузата, пренебрегвайки личното си его, в името на общата идея

Това определение на ценностната партийна система обаче не важи за структурата на ГЕРБ Благоевград, която в хода на годините тотално деградира. Силата на Егото на някои самозвани активисти доведе ПП ГЕРБ до партиен и политически катарзис и превърна местната структура в структура на отцепници, опозиционери и предатели на каузата ГЕРБ, работещи против наложената от Борисов идея за единство и партийна дискретност.

От известно време битките на Егото в ГЕРБ Благоевград бяха латентни, шушукаше се около това кой, кого иска да прецака и кой как използва ГЕРБ за собствените си цели. Тези битки бяха част от една целенасочена антипартийна война, поведена от засегнати и изхвърлени извън борда активисти, наричайки се „верни на ГЕРБ и Борисов“. / цитат от срамното писмо, разпространено преди дни до медиите, в което верните на Борисов и каузата ГЕРБ оплюха публично един от най-успешните кметове в България, кметът на Благоевград Атанас Камбитов /.

РАЗДОРЪТ И ДЕГРАДАЦИЯТА В ГЕРБ лъснаха особено осезателно след проведеното завчера номинационно събрание, на което се събраха едва 260 човека от многохилядния областен център, част от които родата до 9-то коляно на двама от номинираните кандидат-кметове.

Срамно малък бе броят на присъстващите на събранието, толкова хора, че и повече, ще съберат далеч по-малките общини Петрич и Сандански, над 120 пък участваха в събранието на ГЕРБ в малката, близка до Благоевград, община Симитли. В началото на ГЕРБ на подобни събрания благоевградската структурата събираше над 600 човека. Днес те са три пъти по-малко, което неминуемо налага извода, че ГЕРБ Благоевград не стои добре на фона на останалите структури в областта и активността на тази структура в момента е равносилна на политическа катастрофа.

Многократно сме алармирали, че не е нормално Симитли, Банско, Петрич, Сандански да имат по-добри резултати на избори от структурата в големия областен център, биехме тревога, когато в структурата на „Жени“ ГЕРБ-Благоевград, ръководена от активистката Елена Ташкова, имаше явни крамоли, грозни прояви, бойкоти и вътрешнопартийни скандали за надмощие.И тук се оформиха два лагера, голяма част от жените на ГЕРБ не одобряваха лидера на градската структура Ташкова и се отлъчиха от нея, обединявайки се около областния лидер Адриана Мелниклайска. Бяхме шокирани, когато на рождения ден на женската структура се събраха едва 10-тина жени, които се подбраха на 4 маси в една малка благоевградска механа. На този празник пред Struma.com жените на ГЕРБ заявиха, че са бойкотирали Ташкова, която не одобрявали като лидер.

Тогава написахме: Кой прави опит да погребе женската структура на ГЕРБ. И въпреки опитите ни да получим коментар от лидерката Ташкова и други партийни функционери, на въпросите ни, какво се случва в ГЕРБ, къде изчезнаха активните жени на ГЕРБ?!, такъв не последва. Всеки бягаше от поемане на отговорност да съобщи, че в ГЕРБ – Благоевград има проблеми. И резултатите излязоха наяве. Катарзисът лъсна. И което е още по страшно тенденцията в посока обезсилване на ГЕРБ Благоевград се задълбочава.

ХРОНОЛОГИЯТА НА ФАКТИТЕ показва, че на последните местни избори благоевградската структура на ГЕРБ, оглавявана от Йордан Андонов / номиниран сега за кандидат-кмет / успя да вкара с гласовете на около 6 800 благоевградчани, едва 9 съветници в ОБС. НА ТОЗИ ФОН ЗА КМЕТА НА БЛАГОЕВГРАД АТАНАС КАМБИТОВ, ИЗДИГНАТ ОТ ПП ГЕРБ, ГЛАСУВАХА 22 000 ДУШИ, КОЕТО ГО ПРЕВЪРНА В ЛИЦЕТО НА ГЕРБ, НО КМЕТ НА БЛАГОЕВГРАДЧАНИ, НЕЗАВИСИМО ОТ ТЯХНАТА ПОЛИТИЧЕСКА ПРИНАДЛЕЖНОСТ И ПАРТИЙНА ОБЯЗАНОСТ.

Цифрата при избора за съветници от ПП ГЕРБ, бе смущаваща. Анализирайки представянето на останалите 13 политически партии и формации, композирали действащия в момента общински съвет, ГЕРБ не мръдна с нито глас повече от постигнатото през 2011 г., и през 2015 година отново бе с 9 местни парламентаристи.

Сериозен шамар им заби Коалиция „Заедно за Благоевград – ЕНП и КБ”, чийто водач бе ОБС председателят Радослав Тасков, които успяха да вкарат в 7 съветника, само 2 по-малко от голямата ГЕРБ. Сериозен пробив тогава направи „Партия на зелените” на Андон Тодоров, която вкара четирима парламентаристи и стана трета политическа сила в местния парламент. Успешно бе представянето и на. Реформаторския блок, които имат трима съветници.

С толкова бе и основната опозиция БСП, която също като ГЕРБ не се представи добре и намали мандатите си наполовина в сравнение с 2011-2015 г. „Движение 21“, „Глас народен“, „Народен съюз“, Коалиция „ЕКИП-АБВ, НДСВ, ОБТ”, „Зелена партия“, Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ и „Коалиция за Благоевград“ са с по двама местни парламентаристи.

С такъв шарен Общински съвет кметът на Благоевград Атанас Камбитов работи успешно в този си мандат, въпреки, че съпартийците му не го улесниха в работата му, осигурявайки му комфорта на сериозно герберско представяне в парламента.

ГЕРБерите явно си направиха анализ на „провала“ и не след дълго Изпълнителната комисия смени лидера на градската структура Йордан Андонов, а не негово място бе избран и издигнат областния управител Бисер Михайлов. Андонов трудно преживя този избор и се дръпна от активната политическа дейност.

Години наред нищо не се чу за него, до преди няколко седмици, когато се заговори за „възраждането му“ и връщането му в активната политика и то ударно, като кандидат-кмет. Класира се трети в номинациите и за него гласуваха 102 -ма от 260-те присъстващи. Това погали Егото на Андонов, който вчера в социалната мрежа благодари на всички, които го насърчили да се кандидатира за кмет, благодари и на тези ВНУШИТЕЛНИ 102-ма АКТИВИСТИ, които са гласували за него. „Аз“-ът, а не политическата му принадлежност пролича и в намеците, които направи по отношение на градоначалника, заявявайки как в кулоарите хората му се извинявали, че къде от страх за службата, къде от неудобство, НО щели да гласуват за Камбитов. Късата памет за изборните неуспехи на така наречените активисти ще им изиграе лоша шега, защото със 100 или 140 спечелени гласа, партия не се крепи, нито пък се дава реален шанс за победа в предстоящи местни избори.

Но пък Благоевград разбра -Андонов се обяви срещу кмета от ПП ГЕРБ Камбитов, независимо от имиджовия удар, който ще причини с това върху политическата партия, която представлява. Съветникът, шеф на НОИ, Илиян Георгиев, бе вторият номиниран за кандидат-кмет. Той се изкачи на престижното второ място в „стълбицата на Егото“. За него гласуваха 147 от присъстващите.

Илиян Георгиев е съветник от ГЕРБ първи мандат в местния общински съвет. Той е от Перник, зет в Благоевград, и получи подкрепата преди време на другия опонент за кмет Йордан Андонов, в качеството му на лидер на ГЕРБ – Благоевград. С неговото съдействие Георгиев влезе в структурите на ГЕРБ и въпреки, че при подредбата на листата за съветници на предишните избори, остана на 19 -то място, Георгиев успя с преференции да се изкачи на 4-тото място и седна в стола на общински съветник, за да не стане 4 години.

Години, в които Илиян Георгиев не направи никакво впечатление в местния общински съвет, тъй като почти нямаше изяви от престижната му трибуна. Той е сред най-мълчаливите общински съветници, без нито едно предложение касаещо работата му и развитието на Благоевград. Въпреки слабата му активност като съветник обаче, напоследък в града се заговори, че той имал мераци за кметския стол и упорито работил за изпълнението на това си намерение. Перничанинът показа завидна амбиция и работоспособност в набирането и събирането на поддръжници и това стана ясно на събранието.

Номинационното събрание на ГЕРБ показа мръсните вътрешнопартийни игрички, герберите „изпраха мръсните си гащи“ на показ и дадоха заявка, че се е оформило вътрешно партийно опозиционно ядро,, композирано от самозвани партийни активисти. Ядро, което е готово на всякакви обединения, дори и с противници от други политически партии. А подобна активност, подобни действия категорично уронват имиджа на управляващата партия ГЕРБ и дават повод за злонамерени коментари и победни надежди от страна на АнтиГерб настроените политически формации.

СЪБРАНИЕТО ПОКАЗА, че за някои хора каузата ГЕРБ е загърбена! Емоцията – Забравена! Водещо е Его-то и личната битка за реванш и партийна вендета.

ВИДЯ СЕ, че ГЕРБ Благоевград има нужда от основен ремонт и този извод се налага 2 месеца преди местните избори. Припомняме, че незадоволителен бе резултатът на структурата и на проведените Евроизбори, които отчетохме като генерална репетиция към предстоящия местен вот.

Светна СИНЯТА ЛАМПА за благоевградската структура на ГЕРБ, която явно има нужда от спешен основен ремонт и активни действия за възстановяване на статуквото от началото на създаването на партията, когато емоцията и каузата бяха над всичко друго. Днес са нужни нови лица, нови членове, които да изпълнят повелята на Бойко Борисов – Партията да е Кауза, да е над Егото, партия на емоциите и партия, която прави добро! За всички!

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Продължете с четенето

ВМРО

Поредна победа за българските превозвачи благодарение на евродепутата Ангел Джамбазки

Публикувано

на

Ангел Джамбазки доведе до край битката за изравняването на таксата на цената на гориво на българските камиони, които преминават през Ислямска република Иран.

Днес се състоя среща между евродепутата Джамбазки и Али Акбар Резаи, който е временно управляващ посолството на Ислямска република Иран в София, на която официално бе потвърдено, че тази такса ще бъде изравнена.

Считано от 1 август 2019 г. до второ известие разликата в горивото на транзитно преминаващите български камиони ще бъде изчислявана и получавана при 30 цента на литър.

Това пише в обявление на Министерство на пътищата и градоустройството на Ислямска република Иран, в рамките на част „В“ (С), ал.2, на протокола на Смесения комитет за международен автомобилен транспорт между Ислямска република Иран и Република България от 18 април 2019 г. в София.

Припомняме, че на 12 април тази година бе направена среща между Ангел Джамбазки и  Посланика на Ислямска република Иран Сейед Мохамад Джавад Расули, на която искането за намаляване на таксите бе одобрено.

Тази малка победа за българските превозвачи е важна стъпка за развитието на отношенията между България и ИР Иран.

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ