Над 23 000 избиратели заличени от списъците за местния вот в община Благоевград

Над 23 000 са избирателите, които фигурират в Забранителния списък за гласуване на изборите за общински съветници и кметове в община Благоевград. Основно това са македонци, които имат български паспорт и постоянен адрес в България, но настоящия им адрес е в Македония. Само 7900 от тези избиратели са регистрирани в град Благоевград, останалите са в селата от общината.

От публикуваната в сайта на община Благоевград информация с имената на заличените от списъците, е видно че 7117 са заличените от списъците в село Бело поле. Много по-малко са тези, които няма да имат право да гласуват в съседното село Рилци – 2889.

Над 2000 са заличените избиратели от списъците с имащи право на глас за местните избори в село Логадаж, а малко над 1000 са заличените в Покровник.

Основната причина тези 23 000 избиратели да не могат да гласуват на изборите на 25 октомври е в изискването на Изборния кодекс за уседналост.

Иначе Списъкът на заличените лица се изготвя по постоянния им адрес от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ в Министерството на регионалното развитие.

Лице, което е вписано в списъка, но има право да гласува, може да поиска да се запознае с основанието за заличаване от избирателния списък и да поиска да бъде изключено от списъка на заличените лица с писмено заявление до кмета на общината, района, кметството или до кметския наместник или чрез електронно заявление през интернет страницата на съответната община, което се предава незабавно от общинската администрация на компетентния кмет на община, район, кметство или кметски наместник.

 

Автор: Станислава Христова, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене