За първи път: Дни на отворени врати в уникалния Археологически парк – Сандански

Петък, събота и неделя /16, 17 и 18 октомври/ община Сандански обяви като Дни на отворени врати на Археологически парк Сандански изцяло развит като конкурентно способна туристическа атракция, базирана на богатите културно – исторически дадености  по проект „Сандански – зората на ранното християнство”. В рамките на тези три дни всеки желаещ  да вдъхне от невероятната атмосфера и история на Раннохристиянския комплекс може да го направи напълно безплатно, като за целта ще бъде осигурен и гид, който ще запознава посетителите с целия пъстроцветен и богат ансамбъл от раннохристиянските базилики –    Епископска базилика,    Раннохристиянски комплекс и   Базилика на епископ Йоан, които са едни от най-големите и най- интересни археологически обекти с национално значение.

базилика 1

базиликабазилика 2базилика 3        Преди самото официално откриване на Археологическия парк посетителите ще могат да видят и забележителната музейна колекция от архитектурни детайли, монети, мозайки, мраморна пластика и керамика. Миналата година при работата си по проекта археолози откриха и  изключително рядка и ценна находка – раннохристиянски кръст от 5-6 век., с който са се водили литийни шествия начело с епископа.

Епископският комплекс с базилика, баптистерий и мартирион по своя план, архитектура, стенописи и мозайки е единствена, уникална за територията на страната и е значителен паметник на културно – историческото наследство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене