Живко Иванов: Много е лесно да правиш избори и да печелиш гласове по селския начин, но какво от това?!

Живко Иванов – кандидат за кмет на община Сандански, водач на листа общински съветници от Национален Фронт за Спасение на България /НФСБ/ с №16.7ce58fb0dc29fc3db98f3e805ff16fe0

– Г-н Иванов, вашата предизборна кампания стартира. Разкажете ни подробности от събитието.

– Откриването на кампанията ни беше много интелигентно, много сдържано, със широк спектър от гости, които уважиха нашето събитие. Казаха се много интересни неща – достъпни, прямо ориентирани към хората – душата и проблематиката на хората, а не във величието на големите обещания.

– Интелигентното говорене, като че ли не е присъщо на предизборна кампания, особено на местни избори. Ситуацията в Сандански до момента показва сякаш, че когато говориш интелигентно, по-малко хора те разбират.

– Определено! Ние го знаем това. Изборът не трябва да бъде самоцел! Хората трябва да показват, да казват и да дават това, което могат, което са, т.е. на обществото е нужен и един по-интелигентен подход, по-интелигентен вид – и на кампания, и на повествование, и на отношение. Защото много е лесно да правиш избори и да печелиш гласове по „селския” начин, образно казано, но какво от това?! Какво като си събрал гласове и си вкарал двама или трима съветника?! И дори си станал кмет на основата на този груб подход и съдържание?! По този начин, съответно, ти после ще управляваш! Ако хората искат това – нека да го изберат! Но после да не се плачат! Защото това нещо го виждаме вече 12 години! Идват избори, забравяме – кой как се е държал, кой какъв манталитет, какво поведение, какъв характер на управление е предлагал! Простоват, типично ориентиран към личния интерес, през грубата му форма даже, и като дойдат избори, слагаме баданарката, много често го казвам, вкарваме демагогията и се представяме, че едва ли не няма да сме вече така. Ние дотук бяхме едни, ама ще станем други! Не, няма да са други – същите ще са! И, ако хората искат този тип субекти да ги управляват – да си ги избират!зодатхэао

Ние не искаме и затова предлагаме решението през моя милост като кандидат-кмет, през съветниците от нашата листа, като хора с интелект, познание, възпитание, професионализъм, за да може, действително, да имат избирателите този избор и на тази основа да получат такова управление! Продиктувано през спецификата на характера, познанието и качествата на тези хора!

Затова, дори с цената да не бъдем приемани, разбирани, говорейки в интелектуален аспект, говорейки професионално, ние ще продължим по този начин – защото искаме това да се случва и впоследствие в управлението! Другото не е нашият образ!

– По време на предизборната кампания се срещате с много хора. От какво се оплакват най-често те? Различни неща ли вълнуват хората от града и тези от по-малките населени места в общината?

– В общи линии, проблемите всички ги виждаме и ги знаем. Проблемите са продиктувани от средата, в която живеем – материално-техническата част, инфраструктурата – те определят проблемите на битието. Липса на канализации, нерегламентирани сметища, чистотата на града е под всякаква критика, липса на улици, тротоари, всякаква инфраструктура… Това са проблеми и на града, и на кварталите около града, и на селата. Тези, които обаче предлагат решенията, използват в голямата си част битовата проблематика и казват: „Изберете ме! Аз ще оправя улиците, тротоарите, ще оправя канализацията, транспортните връзки…!” Всичко по мед и масло ще стане!живко

Аз не обещавам да оправя тези неща! Защо? Защото това са задължения на кмета и на общинска администрация, съответно на общински съвет! Ако ти не си вършиш задълженията на работното място, работодателят те уволнява! Е, след като в нашето битие тези проблеми са на дневен ред, значи някой не си е свършил работата! И работодателят – в нашия случай са избирателите – сега е моментът да скъсат договора, трудовия договор, съответно с кмета и общинските съветници, т.е. да не ги изберат и да ги сменят. Сега е моментът! Но знаете ли колко малко хора го разбират това?! Подведени под емоцията на това, че днес са сложили 200 м асфалт по 2 см предизборно!

– Вие предлагате рестарт за община Сандански, но защо бягате от този тип обещания? Хората искат някой да им обещае, че ще бъдат по-добре.

– Аз им обещавам, че ще управлявам! Ще управлявам през позицията на отговорното управление – такова, каквото се изисква при работника. Както от шивача се изисква да шие, от строителя – да строи, така и кметът трябва да управлява в полза на обществото. Това, ако го прави, той ще оправя и улиците, ще се грижи и за чистотата, защото това са му системните задължения, които той трябва да върши като назначен чрез нашия избор там. Това не е нужно да го обещаваш! Това ти е задължение!!! Кажи, че ще си свършиш задълженията!живко1

Аз обещавам, че ще променя начина на управление като подход. Това е важно. Да, ще има достъпност в управлението – всеки има равни права по отношение на услугите, които предлага общината, без да има преференции за някои, ще има прозрачност в управлението – да се знае какви решения се взимат, да се иска мнението на хората, хората да решават, ще има ефективност в управлението – качествени услуги, административни, технически, към обществото! Ефективност в усвояването на средства от различните европейски програми и не само такива! Тази ефективност ще бъде реализирана през местните експерти, а не външни, защото местните познават проблематиката в детайли, усещат проблемите. Тези неща ги обещавам и те са в програмата ни. Успехът ни се крепи на нашата реалност – какво си свършил, какво можеш да свършиш, а не какво си обещал!

– Вие бяхте кандидат-кмет и преди 8 години. Какво се промени от тогава в програмата ви, какво взехте от нея, какво махнахте?

– Аз имам програма от 2007 г. Проблемите, които тогава съм поставил за решаване, стоят и днес на 99%. За 8 години при нас нещата не са мръднали. 8 години са загубени! Да не се чудим тогава защо за тези 8 години много от нашите деца вече не са в Сандански! Стандартът на живот не се е променил – даже се е понижил! Доходите, заетостта съща не са се увеличили… Това е жалко! Голи обещания през 4 години!

– Успяхте ли да съберете листа от общински съветници, които да са хора с обществена, гражданска позиция, експерти в своите области, които имат волята и желанието да си изразяват мнението, за да не виждаме отново общински съветници, които сякаш са на тенис мач?живко2

– Относно състава на съветниците от листата на НСФБ, която ще участва с №16 на изборите на 25 октомври, сме успели да получим една компилация, едно групиране на различен тип хора, според това, което преди малко говорех – професионализъм, ефективност, достъпност в управлението. Това са хора финансисти, юристи, лекари, професионалисти в своята област. Специалисти на европейско ниво в сферата на проектите и европейски програми.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене