Производители начело с Арбен Мименов настояха пред НС едномесечният срок за плащане на тютюна да остане

Председателят на Сдружението на производителите на ориенталски тютюни в България /СПОТ/БГ Арбен Мименов заедно с представители на Националната асоциация на тютюнопроизводители в България и представители на тютюневия бранш преди седмица са инициирали и са провели среща с парламентарната комисия по земеделие и гори във връзка с внесените за разглеждане промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, научи ИНФОМРЕЖА.

Досегашният кмет на Сатовча и настоящ кандидат за следващ мандат потвърди за проведената среща и направи специален коментар за ИНФОМРЕЖА.

”Наистина инициирахме и проведохме такава среща, на която коментирахме новостите в проекта на Закона за тютюна и тютюневите изделия, които биха защитили тютюнопроизводителите“, призна Мименов.

Сдружението на производителите на ориенталски тютюни прави следните предложения:

1. Фирмите купувачи да сключват индивидуални договори с тютюнопроизводителите не по- късно от 30 януари на текущата година на база на представено  удостоверение от индивидуалния тютюнопроизводител, издадено от съответното сдружение в което членува

2. Не по-късно от 15 февруари на текущата година тютюнопроизводителите да получават необходимите им семена за производство на тютюн само от сертифицирани производители

3. Раздаването на амбалажа като кашони и чулове да се организира в срок до 15 октомври на текущата година, съобразно с добивите от декар за съответната сортова група

4. Определяне на дата 1 ноември за начало на кампанията по изкупуването на тютюна и за край на кампанията 1и март

„На първо четене в Народното събрание беше  приет текст, с който се отменя едномесечният срок за изплащане при изкупуване на тютюна. По време на срещата по мое предложение се прие единодушно въпросният едномесечен срок за изплащане на продадения тютюн да остане. Очаквам и силно се надявам предложението ни да бъде прието“, коментира Арбен Мименов в качеството си на председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюни в България.

Въпреки доброто качество и количество на произведения през тази година тютюн в Гоцеделчевско, 70% от производителите останаха без договори, което пред прага на новата изкупна кампания отново ще е проблем  за повечето роизводители. Досега фирмите изкупвачи не са раздали нито кашони, нито чулове, както и не са заявили категорично дали ще изкупят тютюните и на хората без договори и какви ще са тазгодишните изкупни цени.

„Ние грантираме за високото качество на продукцията си, но има ли кой да гарантира, че тя ще бъде изкупена навреме и на цени, отговарящи на качеството и количеството на произведената от нас продукция. Не крием, че тази година очакваме драстично повишаване на изкупните цени, защото реколтата е много добра“, признаха производители от Неврокопско.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене