Банско чества своя празник – 5-ти октомври

На 5-ти октомври Банско отбелязва своя празник и 103 годишнината от Освобождението на града. Честванията започнаха с тържествена Света литургия в църквата „Света Троица”, отслужена от Негово Високопреосвещенство Серафим, Митрополит на Неврокопска епархия.

Пред паметника „Банско помни героите” се проведе възпоменателно тържество, като бяха положени венци и цветя в памет на всички загинали в Освободителните движения в Пиринска Македония. В церемонията се включи цялата общественост на града, водена от ръководството на община Банско. Цветя и венци бяха поднесени също пред всички паметни плочи в града, а учебните заведения официално издигнаха националния трикольор на републиката. 

Празникът продължава със станалото традиционно състезание „Детето риболовец без дрога”, което се провежда на язовир Белизмата. Повече от 170 деца взимат участие в него и се съревновават за най-голям улов.

В 18 часа на площад „Никола Вапцаров” е предвиден празничен концерт с участието на самодейните състави към читалище „Никола Вапцаров” – Банско и гост и любимка на всички българи, певицата Тони Димитрова.

www.e-79.com

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене