Премиерът Орешарски договаря 1 млрд. куб. метра газ от Азербайджан Прочети цялата статия тук: Премиерът Орешарски договаря 1 млрд. куб. метра газ от Азербайджан – Поглед Инфо

Пламен Орешарски

Премиерът Пламен Орешарски се очаква да договори 1 млрд. куб. метра газ от азербайджанската столица Баку. Това се очаква да стане днес след среща между министър-председателя и колегата му Артур Расизаде в Баку, пише „Стандарт“.

Премиерът заминава на официална визита в столицата на Азербайджан заедно с петима министри. В рамките на двудневната визита Орешарски ще проведе срещи с президента на Азербайджанската република Илхам Алиев и с премиера на страната Артур Расизаде. Преди дни икономическият министър Драгомир Стойнев беше на посещение в Баку. След завръщането му той заяви, че истинската диверсификация ще дойде именно от Азербайджан.

За страната ни тази година приоритетна е газовата връзка с Гърция, като сега се правят тестове на връзката с Румъния. „Със сръбската връзка има леко забавяне“, призна преди време Стойнев. Освен министър-председателя в делегацията ще бъдат още икономическият министър Драгомир Стойнев, финансовият Петър Чобанов, земеделският Димитър Греков, транспортният Данаил Папазов, министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. В края на миналата седмица премиерът Орешарски имаше среща с посланика на Азербайджан Емил Каримов, за да се уточнят подробности от визитата.

Баку има интерес за доставка на наши пилета и най-вероятно това ще е един от акцентите в разговорите между Греков и колегата му. Отделно от официалните срещи се очаква премиерът и делегацията да разгледат музея на Гейдар Алиев – президента, извоювал независимостта на азерите. В него е представен животът на Алиев с десетки фотоси и експонати от бита му. Военна униформа и фрак, принадлежали на президента, са също експонирани в музея.

Поглед Инфо

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене