Евродепутатът Андрей Новаков и зам.-министър Деница Николова организират международна конференция в Благоевград

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова, в партньорство с община Благоевград, организират международна конференция за трансгранично сътрудничество в Благоевград.

Форумът, който ще се проведе на 1 октомври от 11:30 часа в зала „22 септември“, ще бъде открит от зам.-министър Деница Николова и в него ще участват Елица Николова, секретар по икономика, развитие на регионите и инфраструктура към  Президентството, гръцкият евродепутат Мария Спираки, кметът на Синтики Фотис Домутчидис, зам.-кметът на община Благоевград Зорница Кралева, представители на туристическия бранш в региона, общински съветници и предприемачи от България и Гърция.

Програмата за трансгранично сътрудничество България – Гърция 2014-2020 е на стойност 129 695 569 евро, осигурени от Европейски фонд за регионално развитие, и има специален фокус върху насърчаването на предприемаческия дух, създаването на нови предприятия, включително бизнес инкубатори, развитието на клъстери и повишаване конкурентоспособността на съществуващия бизнес в региона.

Тя цели още подобряване на транспортната, здравна и социална инфраструктура, повишаване на инвестициите в иновации, подкрепа на дейността на неправителствения сектор, бизнес камари, трансгранични мрежи и други.

На събитието са поканени представители на бизнеса, неправителствени организации и граждани. На конференцията ще присъства и кандидатът за кмет за втори мандат на Благоевград д-р Атанас Камбитов.

По време на срещата, зам.-министърът на МРРБ Деница Николова ще представи Програма за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България“ 2014-2020. Непосредствено след това, евродепутатите Андрей Новаков и Мария Спираки ще разяснят ролята на ЕС за подкрепа на трансграничното сътрудничество.

В рамките на форума ще бъдат набелязани възможности за местната власт с трансграничната програма България- Гърция. По темата ще докладват Елица Николова, секретар по икономика, развитие на регионите и инфраструктура на президента на РБългария и Фотис Домутчидис, кмет на Синтики, Гърция. В края на срещата е предвидена дискусия, в която ще се включат участниците в конференцията.

Целта на форума е да бъде подкрепен бизнеса, в частност малките и средни предприятия и предприемачи, да се гарантира развитие на транспортната инфраструктура, както и опазването на околната среда.

Освен Благоевград, програмата обхваща още три области – Смолян, Кърджали и Хасково. Бюджетът й е 129,2695,569 евро. От тях 20,751,292 евро са за бизнеса и 34,200,721 евро са за транспортна инфраструктура. 85% от средствата са Съфинансиране от Европа и 15%  от България, Национален орган: Главна дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“, МРРБ.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене