Закритата зала с 1200 места, ще може да се използва не само за спортни събития

спортна зала

Гоце Делчев ще има все пак нова много­функционална закрита спортна зала и тя ще бъде готова до начало­то на 2015 г., обявиха от община Гоце Дел­чев. Тя е отдавнашна болка на нсврокоичани, като сагата около за из­граждането й е дълга. Установена е в прос­транството до Градския стадион в Гоце Делчев, още по времето на пра­вителството на Симеон Сакскобурпотски, кога­то в края на мандата му тогавашният министър на спорта Васил Иванов- Лучано направи първа копка. При следващото правителство с подпис на наследилата сладкар­ския бос на министер­ския стол Весела Лечева бяха отпуснати средства за отточване на залата. Настъпилата икономи­ческа криза нрез 2007 г. спря кранчето с финан­сите, а изградените три­буни останаха като при­зраци, използвани като паркинг или просто на­вяващи носталгия и ми­сълта, че гоцеделчевци така и няма да се рад­ват на закрита спортна база още дълго време. През годините имаше идеи от местни бизнес­мени построеното да се загради и да се настели с изкуствена настилка, където да играе поне местният хандбален от­бор, но до реализация така и не се стигна. Бив­шият министър Симеон Дянков също обеща да се отпуснат средства за довършването на съоръ­жението, но и това не се случи. От началото на месеца финансирането е осигурено, в размер на 3,5 милиона лева.

Проектът на залата предвижда да разполага е минимум 1 200 седя­щи места, фитнес, обо­рудвани съблекални и търговска част. Според архитектурния план тя няма да бъде масивна, а ще се построи е оле­котени стоманени кон­струкции по подобие на модерните съвременни европейски и светов­ни съоръжения от този тип. Предстои поста­вянето на покрив, три­буни, отопление, ВИК и електрически инста­лации, нова изкуствена настилка и всичко необ­ходимо за подобно съо­ръжение. Всичко то ще бъде изградено по съ­временни технологии,а подовата настилка няма да отстъпва на „Арена Армеец“. За момента не се предвижда реализи­рането на втория етап от цялостния архитек­турен проект, а именно хотел и по-голяма тър­говска площ.

За да се стигне до там обаче първо ще тряб­ва да преминат всички бюрократични подроб­ности, които съпътст­ват градежа. Очаква се с решение на местния Общински съвет да се открие процедурата за реализиране на задъл­жителната обществена поръчка и да бъде из­бран изпълнителят, кой­то ще се натовари с ця­лата работа. Ако всичко мине гладко, работата ще започне най-късно през юни и да завър­ши до края на 2014 г. Да ползват най-новото спортно съоръжение в града се надяват спор­тистите по хандбал, баскетбол, борба и др., които в момента водят занимания без необхо­димите условия.

Пример в това отно­шение е хандбалният тим на местния „Пи­рин“, който бе принуден преди няколко години да сложи край на мъж­кия си отбор именно за­ради липса на собствена зала и големите разходи за наем в София и Бла­гоевград, където и днес подрастващите играят своите домакински ма­чове.

Вестник „Фроника“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене