Кандидат-политици от Югозапада заливат ЦИК с жалби, атакист не хареса експолицейски шеф в конкурентна листа

Още в първия ден на изборната кампания – 25 септември, ЦИК се оказа затрупана с жалби от кандидат-кметове и съветници и представители на политически сили от Югозапада. Настоящи и бъдещи мераклии за политици обжалват решения на местните Общински избирателни коалиции, които, според тях, са нарушили по някакъв начин правата им да бъдат избирани от електората.

Сред по-атрактивните жалби е тази на кандидата за кмет и за общински съветник от партия „Атака“ в община Кюстендил Владислав Кирилов Лехчански, на когото не харесало включването на Георги Джоглев под №27 в листата на коалиция „Кюстендил“, представлявана от настоящия кмет Петър Паунов.

Още на 23 септември будният атакаджия сезирал по електронната поща ЦИК, че „лицето Георги Джоглев“ е бивш началник на РУП – Кюстендил, като пенсионер от системата на МВР се явява офицер от резерва на МВР, а чл. 158 от ИК забранява да бъдат регистрирани като кандидати от името на партии и коалиции военнослужещите от въоръжените сили, служителите в дипломатическата служба, служителите от МВР и др. Според ЦИК членът обаче не касае пенсионери, затова Лехчански ще трябва да се примири с конкуренцията на експолицейския шеф в предизборната битка.

В Перник ПП Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ скочи срещу решение на ОИК да промени наименованието на местната коалиция „Демократи за Перник“ на „Реформатори и демократи за Перник“ заради добавката, която навявала асоциация с Реформаторския блок. Земеделците също бяха отрязани, след като ЦИК откри, че Реформаторският блок изобщо не се е регистрирала за участие в изборите в Перник.

В Петрич Стоян Николов от местна коалиция „Роден край“ възнегодува срещу регистрацията на местна коалиция „За нашия Вельо“ за участие в изборите за кмет на общината, мотивът му е – името  на коалицията е подвеждащо и може да манипулира избирателите, тъй като Вельо Илиев играе на изборите с друга коалиция.

ЦИК остави без разглеждане жалбата с мотива, че жалбоподателят няма правен интерес от обжалване на решението, а и в Изборния кодекс не се съдържат ограничения относно наименованието на местна коалиция за участие в изборите за общински съветници и за кметове.

Стоян Николов атакува решението във ВАС, където магистратите откриха, че той е закъснял със срока за обжалване, и делото бе прекратено без право на обжалване.

Не успя и жалбата на инициативния комитет за издигане на независимия кандидат за кмет на Благоевград и бивш директор на ЮЗДП Александър Йолев срещу решението на ОИК да го заличи от участие в изборите. Мотивът на благоевградската комисия бе, че Йолев не подал в правилен вид подписката с подкрепилите го. Според Йолев това било задължение на комисията. След обстойна проверка ЦИК отсъди мача в полза на колегите си от ОИК.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене