Говори кметът Владимир Москов! Хората от община Гоце Делчев трябва да знаят, че съм един от тях – такъв, какъвто съм бил през последните 20 години

Работил съм с десет различни правителства и винаги се е получавало

Владимир Москов е роден на 23.01.1960 г. в гр. Гоце Делчев. Завършва висшето си образование в Югозапад­ния Университет „Неофит Рилски“, специалност „Пре­дучилищна педагогика“. След завършването на висшето си образование е на работа в Комсомола. През 1990 г. започва работа като детски учител, заедно с това януари 1993 г. бил избран за пред­седател на Общинския съвет на град Гоце Делчев. През 1995 г. е избран за пръв път за кмет на Гоце Дел­чев, като след това ви­наги печели доверието на своите съграждани на всички следващи местни избори.

Вие сте кмет на об­щина Гоце Делчев вече пет мандата. Кои са най-големите предиз­викателства пред вас за тези години като градоначалник?

Това бяха едни години, отдадени на гражданите, на хората от общината. В този период се случиха доста сериозни неща за нашата община. От­вори се границата и пътят Гоце Делчев – Драма. Също така на 95% се изгради цяла­та ВИК-мрежа — канализа­ция и водопроводи, които до­сега не бяха правени нито на територията на града, нито по селата. Изградена беше и пречиствателна станция за питейна вода, благоустроиха се големи части от града и селата и най-важното, което се случи е сериозната подк­репа, оказана от общината за развитието на икономиката, разкриването на нови ра­ботни места и привличането на допълнителни инвестиции.НАШИЯТ ГРАД И ОБЩИНАТА СА ОТ ОБЩИНИТЕ С НАЙ-НИСКА БЕЗ­РАБОТИЦА.

Също така се запазиха толерантните отношения между хората от различни религии и етноси и реално нашият принос в тези двадесет години е да се запази спокойствието и добрите, толерантни и равнопоставени отношения между хората.

– Вие се кандидатирате за нов мандат и търсите доверието на съг­ражданите си. Каква е визията ви за раз­витие на общината в следващите няколко години?

– Първо искам да кажа, че в пос­ледните четири години, говоря за последния мандат, ние привлякохме допълнително близо 50 ми­лиона лева и спечелихме над 40 проекта, сред които са и средствата за обновяване на градския парк и Парк .Пано­рама“, както и близо 56 улици на терито­рията на общината.

Също така се под­мени водопровода и се асфалтираха пътищата във всич­ките села под 2000 жители. Почти няма­ме населени места, в което да не е изг­радена канализация и водопровод. Обно­виха се две гимназии, три основни училища и четири детски гра­дини на територията на общината. Отвори се също така втора клетка на депо за твърди отпадъци, обнови се и оборудването на много профилната болница в града. Пред пускане на спор­тна зала сме, а това е голя­мо желание на много млади хора и спортисти от града ни. Ако получим доверието на гражданите за следващ ман­дат, имаме подготвени про­екти за над сто и двадесет милиона лева за подкрепа на бизнеса и инфраструк­тура, за благоустрояването на кварталите ,Юг“, и „Дунав“. По този начин целият град ще бъде обновен. Основно в две от най-големи села, кои­то останаха извън европейс­ките проекти, изцяло ще подобрим инфраструктурата — асфалтиране, корекция на реките, тъй като през селата минават основни притоци на река Места и много често има проблеми при обилни валежи. Ще използваме ак­тивно и програмите за тран- сгранично сътрудничество България – Македония и България — Гърция за оси­гуряване на допълнителни средства за инфраструктура. Но най-важното нещо, което ще продължим да правим е да подкрепяме малкия и средния бизнес и хората, кои­то осигуряват работа, защото без икономика, без работата на фирмите няма да има и стабилност в общината.DSCN0713

– Какви са предимствата на община Гоце Делчев, на които вие ще заложите в програмата си?

Икономичес­ките са свър­зани със стабилната и квалифи­цирана ра­ботна сила. Ние имаме достатъчно територия, в която мо­жем да прив­лечем допъл­нителни инвеститори. Голям ре­зерв е и раз­витието на селския ту­ризъм. Има­ме села със стари тради­ции, занаяти и обичаи. Също така голям резерв за община­та е и раз­витието на село Попови ливади, кое­то е най-но­вото село в Бългаоия, но то е с курор­тно значе­ние. Там имаме проекти за над 15 ми­лиона лева за подобряване на инфраструктурата. Това е един великолепен планински курорт, който още през 1967 година е обявен за климати­чен курорт. Изцяло е свързан с подобряването на дихател­ните дейности на човека. Това са допълнителните ре­зерви на общината, но основ­ният резерв е използването докрай на квалифицираната работна сила.

На централно ниво бяха утвърдени леви стандарти за местно управление. Как те са отразени във вашата прог­рама и на лице ли са условия в общината за тяхното прак­тическо реализиране?

Левите стандарти за мес­тно управление са много практични, защото са изв­лечени от практиката и оп­ита на общините, които са управлявани от кметове на БСП и лявото пространство. Определено мога да кажа, че разликата между нас и всички остана­ли е, че ние сме отворени към проблемите на хората. Изпъл­няваме задачи­те, които те ни поставят, без да налагаме наши приори­тети, които са в разрез с тези на хората. Раз­читаме на близката работа с тях и решаване на реалните им, ежедневни, проблеми, а не само дългосрочно мис­лене. Разбира се, трябва да се мисли и в перспектива, но първо трябва да се ре­шат днешните проблеми на хората и се да се мисли за в бъдеще да се създадат усло­вия за по-малко проблеми в ежедневието на гражданите, както и да се осигурят дос­татъчно нови работни места за младите хора.

– Тютюнопроизводството е един от основните поми­нъци на хората в община Гоце Делчев. С оглед на нис­ките изкупни цени, какви са алтернативите пред хората?

– Пазарът показва какво трябва да се гледа. Има се­риозно насочване към зеленчокопроизводството в общи­ната. Въпреки това, смятам, че и всичко зависи от нас, пряко като ръководство, ще направим всичко, което е по силите ни тази култура да бъде подкрепяна, защото тя е най-доходоносната. Надя­ваме се малко да се отворят и пазарите на страната в из­точна посока, защото искаме тютюнопроизводството да си остане стандарт и препи­тание на земеделците.DSCN0887

– Кандидатите на ГЕРБ изтъкват, че биха работи­ли по-добре с централната власт. Вие сте работили с не едно правителство, как­ви са впечат­ленията ви от работата с различните правителс­тва?

– Аз съм работил с де­сет различни правителства – леви, десни, на ГЕРБ, на НДСВ. Има­ло е моменти и на недоброжелателно отношение към опози­ционни кмето­ве, но трябва да кажа, че когато се говори открито и отворено и не се спекулира политически не­щата се получават. Просто трябва да се поставят проб­лемите на хо­рата пред цен­тралната власт и те да се ре­шават. Кметът първо е кмет и след това политическо лице. Затова аз винаги съм се ръководил от проблемите на хората и това как да ги реша, неза­висимо какво управление е било, за да има резултати от работата ми.

Какво искате да кажете на избирателите в община Гоце Делчев?

Първо искам да им БЛАГОДАРЯ ЗА ГОДИНИТЕ, В КОИТО СМЕ РАБОТИЛИ ЗАЕД­НО, ВЕЧЕ ПЕТ МАНДАТА.

Също искам да кажа, че в мое лице и в това на моя екип хората могат да раз­читат на сигурност, за раз­витие и откритост. Не на последно място хората от об­щина Гоце Делчев трябва да знаят, че съм един от тях, та­къв, какъвто съм бил винаги през последните 20 години.Пълният отчет за мандата на Владимир Москов

Много успешен мандат, в условията на тежка финан­сова криза и политическа нестабилност, отчете пред медиите кме­тът на община Гоце Делчев Владимир Москов, заедно със своите колеги заместник-кме­товете Валери Сарандев и Богдан Боцев.

Градоначал­никът бе ка­тегоричен, че независимо от трудностите, неговият екип е постигнал стабилност в общината във всякакъв ас­пект, и коренно е променил об­лика на града и селата в об­щината._MG_8527

За четирите години на ман­дат 2011 – 2015,. екипът на кмета Москов е успял да при­влече допълнително повече от 48 милиона лв. И е спече­лил над 44 проекта. Сред тях са този за рехабилитация на 26 улици и Градския парк на стойност 8,5 млн. лв; 7,5 млн. лв за подмяна на водопровод и асфалтиране на улици в села под 2 хиляди жители; 6 млн.лв за парк Панорама, зелени площи и 25 улици; 5,5 млн. лв за ремонта на 2 гим­назии, 2 основни училища и 1 детска градина. Сред другите знакови реализирани про­екти в рамките на мандата е този за втората клетка на депото за твърди битови от­падъци на стойност 5,2 млн. лв; 3,9 млн.лв за ново висо­котехнологично оборудване за МБАЛ .Иван Скендеров“; 3,3 млн.лв за Спортна зала, която ще бъде открита до края на месец октомври.

Със съдействието на общи­на Гоце Делчев, за периода 2011 – 2015 година са осигу­рени 100 000 лв. за ремонти и строежи на църкви, манасти­ри, параклиси и джамии. От общинския бюджет са осигу­рени 10 000 лв. за новостро­ящата се църква .Рождество Христово“ в Гоце Делчев, а в рамките на мандата само за нея са осигурени 37 000 лв.

През този мандат продължихме политиката на прозрачност от предишните мандати. Ръководството на община Гоце Делчев винаги е било обърнато към хората и техните проблеми, поради това ние сме една от малко­то общини в страната, къде- то е осигурен е ежедневен и напълно свободен достъп на гражданите до кмета на об­щината, неговите заместни­ци и всички служители на ад­министрацията“, каза кметът Владимир Москов и допълни, че както той, така и него­вите колеги винаги са били водени от основната мисъл да решават поставените про­блеми от хората._MG_9904

През този мандат сме ра­ботили неуморно и сме на­правили всичко възможно да не изпуснем нито един лев, който би могъл да влезе в общината“, допълни още Москов.

Във всяко едно от населе­ните места в общината са из­пълнени повечето от ангажи­ментите, поети преди четири години – направена е рекон­струкция на ВиК мрежата, асфалтирани са улици, на­правено е благоустройство на зелени площи, изградени са детски площадки. В пове­чето от общинските обекти вече са въведени системи, използващи алтернативни източници на отопление с цел снижаване на разходите и повишаване на ефектив­ността.

По отношение на преасфалтирани и благоустроени улици в гр. Гоце Делчев, рав­носметката за тези четири години е: 26 улици по първия проект за градска среда, 25 по новия проект Зелена и достъпна градска среда, 5 улици по ПИП, с обща дължи­на 15,7 км.ОТЧЕТ на кмета на община Гоце Дел­чев и екипа му за мандат 2011-2015 година

За тези 4 години, привляко-хме допълнително над 48,1 млн лв. и спечелихме над 44 броя проекти, някои от които са:

  • 8,5 млн.лв за Градски парк и 26 улици
  • 7,5 млн.лв за подмяна на водопровод и асфалтиране на улици в села под 2 хил. жители;
  • 6 млн.лв за парк Панора­ма, зелени площи и 25 улици;
  • 5,5 млн.лв за 2 гимназии, 2 основни училища и 1 дет­ска градина;
  • 5,2 млн.лв за Втора клет­ка на Депо за ТБО;
  • 3,9 млн.лв за ново високо­технологично оборудване за МБАЛ;
  • 3,3 млн.лв за Спортна зала + 1,75 млн.лв за асфал­тиране на улици в Г.Делчев и селата;
  • 2,5 млн.лв за нов път до м.Чарка, с.Брезница
  • над 1,5 млн.лв за коре­кции на реки и изграждане на подпорни стени
  • над 1,5 млн.лв за заплати и осигуровки на лични асис­тенти, домашни помощници, програми за заетост и др. со­циални проекти;

Какво напра­вихме през МАНДАТА?

ИКОНОМИКА И ТУРИЗЪМ

– В края на 2011 г. при­ключи проект „Развитие на индустриалните зони”, чрез който бе изградена инфра­структура до и в границите на имот от 70 дка в м.Казармата. Изградени бяха пътища, улици, водопроводи канализация до отделните имоти, предвидени за про­мишлено застрояване. Обща­та стойност на инвестицията по проекта е в размер на 2,5 млн.лв._MG_0110

През четирите години активно подпомагахме земе­делците и животновъдите в общината чрез: Продадени 250 земе­делски имота; Отдадени под наем 95 земеделски имота – ниви, ливади, лозя, пасища и мери; Възстановени 171 земеделски имота на право- имащи.

Общо 450 жители на об­щината са станали собстве­ници на недвижими имоти чрез закупуване или възста­новяване по законови проце­дури, организирани от общи­на Гоце Делчев.

Общата стойност на раз­поредителните сделки за периода 2011 г. – 2015 г. е в размер на 1 030 000 лева.

С решение на МС и указ на президента, бе създадено населено място Попови ли­вади, което ще спомогне за кандидатстване за финанси­ране по програмите през пе­риода 2014-2020Г. В рамките на мандата бяха изготвени инвестиционни проекти на обща стойност 14,7 млн лв. за благоустрояване на улици, улично осветление и нов трафопост, изграждане на ВиК инфраструктура на Попови ливади. Изграден е нов мачтов трафопост.ГРАДОУСТРОЙСТВО, АРХИТЕКТУРНО-ХУДОЖЕСТВЕНО ИЗГРАЖДАНЕ, ОЗЕЛЕНЯВАНЕ И ХИГИЕНИЗИРАНЕ

Чрез реализиран проект на стойност 350 хил.лв бе изготвен Интегриран план, в който са включени обекти от гр.Гоце Делчев, които ще се финансират през новия про­грамен период 2014 – 2020 г. Стойността на обектите е 142 млн. лв. От новата ОПРР са одобрени първите проекти на стойност 18,9 млн лв; 8,5 млн лв са вложени в цялостната рехабилитация на 26 улици, основното об­новяване на Градския парк, разширяване на ул.“Бяло море“ и благоустрояване на междублоковото простран­ство. Изградени са детски площадки, беседки за отдих, фитнес на открито, възстано­вени са фонтана и езерото в парка. Чрез основното обно­вяване, Градският парк ста­на любимо място за отдих и игра. Проектът бе награден в Брюксел като добра прак­тика.00000001111111

Активно съдействие оказахме и продължаваме да оказваме по програмата за саниране на жилищните блокове: включително до финансиране за санирането на 3 жилищни блока в гр. Г.Делчев; Одобрени са 5 блока по втората програма, които в момента се изпълняват. Ре-регистрирани са 22 сдружения на собственици на всички допустими сгради с над 35 самостоятелни жилищни обекти. Сключени 22 бр. до­говори.

– Създадено бе общинско предприятие .Чистота“, с цел по-добро осъществяване на дейностите по почистване и поддържане на зелени пло­щи.

Изцяло обновени зелени площи в Градски парк, междублокови пространства на ул.”Бяло море“, ж.к „Дунав“, ж.к. „Юг“; благоустроени зе­лени площи на ул „Сливница“ и междублоково простран­ство на ул.“Щип“; Благоу­строени са зелени площи в парк с.Корница; Изградена е крайградска зона за отдих до яз“Сушица“.

На 01.09.2012 г. бе пус­ната в експлоатация Втората клетка на Депо за неопасни отпадъци на стойност 5 200 000 лв. Въведена е система за разделяне на отпадъци и тяхното рециклиране.

Издадени са 834 броя разрешения за строеж в пе­риода от ноември 2011 – 1 юли 2015 година. Допуснати и одобрени са 453 броя Под­робни устройствени планове /ПУП/ за същия период.otkriha-remontiran-put-selo-breznica-mestnostta-charka

Изградени са 9 нови дет­ски площадки. Три от тях на стойност от по 10 хил.лв. с финансиране от ПУДООС – 1 на ул. „Струга“; 1 на ул. „Сла­вянка“; 1 на ул. „Иларион Ма- кариополски“. Останалите щадки в Градския парк; 2 на ул. „Бяло море“; 1 на ул. „Сли­вница“; 1 в парк Па.норамата;ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И СОЦИАЛ НА ДЕЙНОСТ

В началото на мандата, болницата бе в тежко финан­сово положение със задъл­жения в размер на 2.5 млн. лв. и отчиташе загуби всяка година. Към момента, бла­годарение на предприетите мерки за укрепване и стаби­лизиране, болницата е в ста­билно финансово състояние със задължения от 700 000 лв. и през последните 2 годи­ни отчита финансова печал­ба.

Във Фонд „Специализа­ция“ са подсигурени 20 000 лв. Сключени са 3 договора с млади лекари – педиатър, акушер-гинеколог и пулмолог.

Закупено и въведено в експлоатация високотехно­логично медицинско оборуд­ване за образна диагностика, лечение и лабораторни из­следвания, направен е осно­вен ремонт на помещенията, в които е поставена новата апаратура и е изграден асан­сьор и рампи в болницата. Проектът е на стойност 3,7 млн.лв, реализиран по ОПРР.

По Програмата за европейско териториално сътруд­ничество „България – Гърция 2007 – 2013″, бе реализиран още един проект „Подобрява­не на предлаганите здравни услуги на градското населе­ние чрез прилагане на нови модели и използване на нови технологии“. Чрез него бе закупено ново медицинско оборудване за Хирургично и АГ отделение на МБАЛ „Иван Скендеров“ ЕООД гр. Гоце Делчев на стойност 381 600 лв.

През 2012 г. бе създадено Общинско предприятие „Об­ществена пералня“ гр. Гоце Делчев по проект на Опера­тивна програма „Развитие на човешките ресурси“. Извър­ши се ремонт на три помеще­ния в общинската болница МБАЛ „Иван Скендеров“, в които са обособени прием­на, пералня, сушилня и гладачно. Пералнята обслужва всички социални заведения в общината, както и гражда­ни и фирми на преференци­ални цени. Осигурени са 6 работни места.

С финансиране от СИФ (350 хил.лв), Красива Бълга­рия (133 хил.лв) и общинско съфинансиране от 30 хил.лв, бе изцяло реконструирана пустееща сграда в бившата казарма. В сградата се от­криха 2 нови за общината со­циални услуги – ЦНСТ за 14 възрастни хора с уврежда­ния и ЦНСТ за 14 възрастни хора с деменция.

– Изградена е изцяло нова сграда за ЦНСТ, с оборудва­ни и обзавеждане, чрез про­ект по ОПРР на стойност 761 хил.лв. Капацитетна центъра е 14 места. По втори проект са назначени и обучени 13 души персонал. Общата стой­ност на проекта е 152 хил.лв.

Съществуваща неиз­ползваема сграда в бившата казарма бе ремонтирана по проект Красива България и преустроена в Дом за стари хора с капацитет от 24 места.

По време на този мандат продължихме да работим в посока програми за заетост на безработни лица. Трайно заети за 4 години са 65 бр. лични асистенти; Осигурена е заетост за срок от 1 година на 65 бр. лица като „дома­шен помощник“ по ОП „РЧР“. От национални програми за заетост на хора с трайни ув­реждания, старт в кариерата, осигуряване на заетост на трайно безработни лица – осигурена заетост на общо 434 бр. лица.

В рамките на мандата са подпомогнати 739 лица, които са били в тежко здра­вословно или социално по­ложение. Стойността на от­пуснатите помощи от кмета на общината и комисията по здравеопазване към Общин­ския съвет е 218 004 лв.

ОБРАЗОВАНИЕ

Общината спечели и из­пълни проект по ОПРР на стойност 5,5 млн лева за ця­лостни вътрешни и външни ремонти на ПМГ „Яне Сан­дански“, Първо основно учи­лище „Св. Св.Кирил и Мето­дий“ гр.Гоце Делчев, СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с.Брез- ница, Основно училище „Св. Паисий Хилендарски“ с.Корница и ЦДГ № 5 „Брезичка“;училище брезница

По програма ТГС БГ-МК е извършена подмяна на дограма, направа на външ­на топлоизолация на стени и покрив, нова отоплителна инсталация, монтаж на слън­чеви колектори и бойлери на ЦДГ „Детелина“ на стойност 450 хил.лв

По програма ТГС БГ-МК е извършена подмяна на до­грама, направа на външна топлоизолация, нова отоп­лителна инсталация на газ и радиатори, монтаж на слън­чеви колектори и бойлери, подмяна на осветителни тела на ОДЗ „Джани Родари“ на стойност 480 хил.лв

Продължава подкрепата за талантливи деца и деца с тежко социално положение; както и финансово подпома­гане на спечелили национал­ни състезания и олимпиади ученици.

 КУЛТУРА

Ежегодно общината оси­гурява пътувания и участия във фестивали в страната и чужбина на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци, ТФ „Неврокопчанки“ и съставите при читалищата в общината.

– Създаден ‘бе фестивал „Културна мо­зайка – Неврокопски панаир“, чрез реали­зиран проект по ОПРР на стойност 431 хил.лв. Чрез този проект бе доставено сценично обо­рудване, рекви­зити и изготвен сайт. През 2012 и 201 Зг. орга­низацията на фестивала бе в рамките на про­екта. През 2014 и 2015 г. се финансира вече само с общински средства. Увеличен е броят на участни­ците, като вече има и между­народно участие.126-24-022222-Сестри-Бисерови-заедно-с-кмета-на-Гоце-Делчев-Владимир-Москов-зам.-кмета-Валери-Сарандев-и-читалищния-деец-Георги-Мишев

Осигурен е достъп за хора с увреждания, чрез из­граден външен асансьор на сградата на НЧ „Просвета“. Проектът бе финансиран с 40 хил. от Агенция за хора с ув­реждания и 15 хил.лв общин­ско участие. По втори проект на стойност 13 хил.лв, в мо­мента се прави ремонт на са­нитарни помещения на втори етаж за осигуряване на дос­тъп на хора с увреждания и вътрешен ремонт на читал­нята. Проектът ще приключи до септември 2015г.

По проект на стойност 600 хил.лв по Програма ТГС БГ-ГР бе извършен цялостен вътрешен ремонт на Общин­ски исторически музей. Из­градена бе автоматизирана отоплителна инсталация на газ. Доставено е изцяло ново оборудване и обзавеждане. Създадени са сайт на музея, дигитален каталог, отпечата­ни рекламни и информацион­ни материали и др.img_191390_2127320_l

Със съдействието на община Гоце Делчев, за пе­риода 2011 – 2015 година са осигурени 100 000 лв. за ремонти и строежи на църк­ви, манастири, параклиси и джамии. От общинския бю­джет са осигурени 10 000 лв. за новостроящата се църква „Рождество Христово“ в Гоце Делчев, а в рамките на ман­дата само за нея са осигуре­ни 37 000 лв.

 СПОРТ

Проектът за довърш­ване на спортната зала на стойност 3.5 млн. лв е пред завършване и предстои да бъде открит.

Вложени над 500 000 лв. за основен ремонт и обновя­ване на Градския стадион. Финансова подкрепа за ФК „Пирин“ над 1 000 000 лв. / около 250 000 лв. годишно/893G3320_01.MP4.Still001-747x420

Традиционно подпомага не развитието на всички ви­дове спорт в общината – фут­бол, хандбал, баскетбол, шах, колоездене и други на стой­ност 1 300 00 лв. Финансово подпомагане и подкрепа на футболните клубове в селата на стойност 60 000 лв.

През този мандат про­дължихме политиката на прозрачност от предишните мандати. Ръководството на община Гоце Делчев винаги е било обърнато към хората и техните проблеми, поради това ние сме една от малко­то общини в страната, къде- то е осигурен е ежедневен и напълно свободен достъп на гражданите до кмета на об­щината, неговите заместни­ци и всички служители на администрацията. 12 млади специалисти започнаха своя­та кариера с първо работно място в общинската админи­страция по програма „Старт в кариерата” за 4-те години на мандата.

Във всяко едно от населе­ните места в общината сме изпълнили повечето от ан­гажиментите, които поехме преди четири години – на­правена е реконструкция на ВиК мрежата, асфалтирани са улици, направено е благо­устройство на зелени площи, изградени са детски площад­ки.

Направихме всичко въз­можно в повечето от общин­ските обекти да бъдат въве­дени системи, използващи алтернативни източници на отопление с цел снижаване на разходите и повишаване на ефективността.

По отношение на преасфалтирани и благоустроени улици в гр. Гоце Делчев, рав­носметката за тези четири години е: 26 улици по първия проект за градска среда, 25 по новия проект Зелена и достъпна градска среда, 5 улици по ПИП, с обща дължи­на 15,7 км.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене