Отблизо с Яне Янев: Ще работя за модерен и богат град на достойни хора, Сандански ще скъса оковите на феодализма

Яне Янев с министър-председателя на Вликобритания Дейвид Камерън

изтеглен файл

Лидерът на РЗС и кандидат за кмет на Сандански в откровено интервю

Г-н Янев, кои са най-важните приоритети във вашата програма „Развитие за Сандански 2015 – 2020”?

Съживяването на Сандански и съставните села. Има само един начин – като направим необходимото да има икономическо развитие, да има приток на свежи пари, които да се усетят от всички граждани, работници и работодатели.

На първо място това значи много по-успешна и мащабна работа с европейските финансиращи механизми. Дотук с това управление начело с Андон Тотев община Сандански е успявала да усвоява едва една десета от възможностите. Т. е. за всяко евро, попаднало в община Сандански, са били пропускани девет. И нещо повече – дори това едно евро не е било усещано нито от хората, нито от бизнеса. Защото приоритетите на това феодално управление са други. Те са свързани предимно с интересите на няколко фирми, които са спечелили почти всички обществените поръчки.

В община Сандански няма нито един завършен проект, за който може да се каже, че отговаря на съвременните европейски изисквания. Всичко е кърпежи, дупки и глупаво прахосване на обществени пари, като за тротоарите по главната улица, предимно за предизборни цели. Това се набива най-много в очите на гражданите. Но това, което остава по-малко видимо, е колко много възможности са били пропуснати за нови работни места, по-добре платена работа и по-добри условия за предприемачите. Възможностите ги е имало, но са били пропилени от тесногръдие, алчност и липса на компетентност.

2. Какво би трябвало да се случи според вас за развитието на Сандански, след като твърдите, че 12 години е в застой?

На първо място трябва да приключим със стария начин на работа. Със старите обвързаности. С порочната практика търговете и обществените поръчки да се печелят от все едни и същи фирми. Трябва общинската администрация да се ръководи не от “наши хора”, а от кадърни и амбициозни професионалисти. От екип, който да постига резултати.

Можем да постигнем това само обединени. Ние работим вече дълго време по това да имаме листа с кандидати за общински съветници, всеки един от които да показва колко са сериозни намеренията ни. Успяхме да привлечем към каузата “Развитие за Сандански” модерно мислещи професионалисти и предприемачи от Сандански и съставните села. Хора с практически опит в туризма, здравеопазването, образованието, технологиите, правото, културата, строителството и инфраструктурата.

Зная, че всеки един от тези хора няма как да “забрави” защо е в общинския съвет, защото те просто са постигнали своето със собствен труд. Повечето от тях никога не са се замисляли да бъдат политически активни. Благодаря им, че приеха това предизвикателство. А и гражданите оценяват техните качества и това, което на дела показваме, че можем да реализираме.

3. Твърдите, че само няколко фирми печелят почти всички обществени поръчки в общината. Как си обяснявате това?

Простичко е. За да може да бъдеш кмет и да печелиш избори, имаш грубо казано два пътя. Или управляваш града така, че хората да те уважават и подкрепят, да усещат просперитета на града. Или да си феодал, чиито интереси най-вече се свеждат до комисионни, обръчи и схеми. Феодалът държи хората със страх и внушения, че е вечен. Може би иска да бъде мумифициран и пак да е в общината.

Възможно най-скоро трябва да се заговори как се отварят нови предприятия и как местният бизнес се развива. Как година след година идват все повече туристи. Как санданското вино, био-месо и био-зеленчуци се прочуват по света и се продават на все по-високи цени. Как наши ученици и учители постигат все по-добри резултати. Или постигаш това и хората гласуват за теб, за да продължиш да работиш за общината… или правиш така, че хората да изгубят вяра и надежда. Да ги унижаваш. Да ти се молят за подаяния. Да чакат да им хвърлиш по някоя троха, по някоя петдесетолевка на избори. Питам се дали не е прекалено късно? Дали все пак хората ще намерят сили да повярват, че този път има екип, който прави нещо по-различно, стараят се, предлагат конкретни проекти, събрали са екип?

Вярвам в хората. Вярвам, че дори след всичкото това мачкане вече 12 години, моите съграждани ще намерят сили и ще кажат “край”. Ще дадат път за развитие и просперитет на Сандански.

4. Какво не знаят жителите на община Сандански за реалното състояние на общината?

Въпросът е всъщност какво знаят. Защото това управление 12 години е стояло изцяло на тъмно. Отчетите как се харчат общинските пари не се публикуват никъде. Община Сандански 12 години се управлява като сицилиански картел от средата на 19-ти век. Толкова на тъмно и толкова дълго, че повечето хора дори са забравили какво е да имат самочувствието, че този град, тази община е и на тях. А не само на феодала и на обръчите му. Жителите на община Сандански само предполагат, но не знаят:

– колко са дълговете на общината;
– колко общински имота са продадени под масата;
– колко са ощетените от общината собственици на градски имоти и земеделски земи;
– колко са провалените европейски проекти;
– колко пари чрез различни корупционни схеми са източени;
– колко инвеститори са били прогонени заради рекет.

Затова обещавам цялостна ревизия на общината и общинските фирми. Този път виновните ще понесат отговорност.

5. Каква е вашата оценка за управлението на Андон Тотев през последните 12 години?

Слабо, корумпирано и старомодно е това управление!

По официални данни над 10 хиляди души са напуснали община Сандански по време на това управление. Това е оценката, когато хора, при това предимно млади, тръгват да търсят реализацията си в София и извън пределите на страната.

Това има ефект и върху всички, които все пак решават да останат. Как се чувстват майките и бащите, бабите и дядовците на тези, които са принудени да заминат? Когато трябва да виждат децата и внуците си само по интернет, да им чуват гласа години наред само по телефона?

Оценката ми е, че освен всичко останало, това управление явно дори няма морала и достойнството да си каже “не можем” и да се оттегли. И нямам предвид само Тотев. Говоря и за такива, които досега са били в общинския съвет без да знаят как са стигнали до там, продали са се и сега пак се кандидатират отново от поредната партия.

Надявам се всеки човек, четящ тези редове, да ме разбере правилно – не може повече така. Не защото аз го казвам, а защото е видно за всички, че община Сандански е в тежко състояние. Необходима е спешна операция без упойка.

6. Само Андон Тотев ли е виновен за упадъка, който описвате в община Сандански?

Несъмнено Тотев и феодалната корупционна матрица, наложена през тези 12 години, са най-голямата причина за упадъка на Сандански. Но не по-малко виновни са няколко самозабравили се местни олигарси, които мислят, че общината им е длъжна само на тях. Те са крепителите на 12-годишния феодален режим. РЗС им развалихме спокойствието, тръгнахме и стигнахме до всяко кътче на общината.

С програмата си за управление, на ежедневните ни срещи в града и по селата – това показваме, за това говорим – кои сме, какво можем и какво точно предлагаме да направим. Феодалът тръгна след нас в родното му Левуново да плаши, да се заканва, но вече годините толкова са му натежали, че го превръщат в пародия.

7. Ваши активисти твърдят, че няма разлика между Тотев и Котев. И вие ли мислите така?

Вижте, г-н Котев е бил години наред общински съветник. Нещо повече – и до ден днешен в интернет-страницата на община Сандански пише неговото име като председател на комисията по контрол. Той е бил човекът, пряко отговорен да контролира кмета Тотев как и дали спазва решенията на общинския съвет. И колко въпроса има той към Тотев за тези години? Колко пъти е гласувал против предложенията на Тотев? Николко!

Това е част от порочна схема в града и върху нея се крепи статуквото. Важно е преди избори нашите съграждани да имат ясна представа за кого да гласуват. Да имат информиран избор. Да има дебат. Полемика. Важно е кандидатите за кметове да излязат на събрание пред хората. А не да се крият и да правят схеми срещу тях.

8. Какво да очакваме ако РЗС спечели изборите?

Основното направление, по което ще работим с моя екип, е привличането на инвестиции. Затова номинирах г-н Атанас Василев за мой заместник-кмет с ресор привличане на инвестиции и международни отношения. Той е развивал свой бизнес близо 30 години във Франция и Белгия. В Брюксел е бил български търговски аташе. Завързал е много контакти и е натрупал значителен опит в бизнеса на високо ниво. Вече сме набелязали какви фирми да поканим да преместят свои производства и да инвестират конкретни проекти в община Сандански.

Не на последно място бъдещото управление на Сандански трябва да е такова, че сегашните работодатели да могат да работят много по-лесно и бързо с общината. Да виждат в администрацията свой съюзник. Да получават от общината сътрудничество в оформянето на документи за кандидатстване по европрограми. Хората от туризма да виждат, че общината работи мащабно да популяризира Сандански и съставните села за селски туризъм. Хората от лозаро-винарския сектор да виждат, че общината работи, за да защитава и да прави популярни географските марки и сортовете вино, типични за нашия край. Хората производители на земеделска продукция да виждат в бъдещото общинско тържище свой коректен, надежден и изгоден за тях търговски партньор.

Това е нашият приоритет – осигуряване на повече и по-добре платени работни места. По-добро място за развиване на търговия, туризъм, земеделие. Както и мащабни инвестиции в училищата ни, за да може да има квалифицирани кадри. Няма да можем да привличаме инвеститори и бизнесът тук да расте, ако няма кой да работи.

А дали това ще върне поне част от младите хора тук – да, може. Това е надеждата ни.

9. Бихте ли казали и нещо повече за селата на община Сандански?

За тях имаме ясен и конкретен план за съживяването им. Скоро ще го публикуваме. В аванс само ще кажа, че за всяко от 53- те населени места имаме предложения съобразени с европейските програми и бюджета на общината. Селата ще се увеличат през новия мандат. Ако бъда избран за общински кмет ще внеса предложение до министерски съвет за създаване на село Попина лъка и Туричка черква. Така хората ще си узаконят постройките и ще започнем да изграждаме инфраструктура там.

10. Защо точно на Илинден обявихте, че ще се кандидатирате и кое по-точно ви провокира да сте кмет на една община, която дори не е областен център?

Само, който познава историята може да гради добро бъдеще. Никога не трябва да забравяме, че нашия роден край самостоятелно и без чужда намеса извоюва правото си да бъде свободен. От подписването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 г. в продължение на близо 35 години нашия народ в Сандански и региона се е самоорганизирал, образовал и вдъхновявал, за да стане неделима част от Третата българска държава едва на 22 октомври 1912 г. За мен Илинден е свят ден, зареден със силата и духа на Илинденско-преображенското въстание и пример на цяла България, че можем сами с интелект, сила и нов дух да бъдем съвременните строители на един нов, богат, модерен и съхранил културно-историческите си ценности Сандански. ”

Яне Янев с президента на държавата Израел Шимон Перес

www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене