Започват проверки в училищните бюфети

С новата учебна година започват и масови проверки в училищните бюфети. Регионалните здравни инспекции ще проверяват павилионите за вредни храни и напитки, информира Нова ТВ. Какви други мерки ще предприеме държавата в борбата с нездравословния начин на живот на учениците?
Идеята на държавата е да бъде въведен и трети задължителен час по физическо възпитание. Причината е, че през последните години българчетата, които страдат от наднормено тегло, стават все повече. Цифрите показват, че 18% от учениците от 1-12 клас са със свръхтегло, а 8% имат затлъстяване. Дори и в лавката да няма нищо вредно, децата, които не могат да устоят на изкушението, отскачат през междучасието до най-близкия павилион. Въпреки инструкциите на учителите. Тъй като в магазините около учебните заведения няма забрана за продажба на нездравословни храни и напитки, контролните органи ще следят само какво предлагат училищните лавки.
„При предварителните проверки стана ясно, че в някои училища има машинки, от които извират благинки – junk food, чипсове, това нещо ще бъде прекратено”, категоричен е здравният министър Петър Москов. Училищните търговци обаче виждат и друг проблем – фирмите просто не произвеждат здравословна храна. Затова и здравният минстър ще настоява за въвеждането на нов данък. „Допълнителен данък върху храни с доказани над нормата сол, кофеин, захар. Когато в някои напитки и храни половината от съдържанието е захар. Това не трябва да продължава така”, категоричен е той.
Междувременно държавата започва и кампания за насърчаване на здравословния начин на живот сред учениците. Във фокуса на кампанията ще бъде не само здравословно хранене, но и спортът. И още една пречка за здравословния начин на живот сред подрастващите – оказва се, че от 2340 училища, в 300 от тях няма физкултурни салони.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене