Без категория

Родители в паника, евровотът вкарва в сух режим бала на абитуриентите

авроизбори

Кметът Ат. Камбитов ще разчита в изборния ден на съзнанието на благоевградчани, в Белица отговорността за пияни избиратели ще легне върху ресторантьорите, управника на Сатовча умува дали да не отложи баловете…

Родителите на тазгодишните абитуриенти изпаднаха в паника как децата им ще изкарат бала, а те ще посрещат роднини и гости за големия ден, ако бъдат издадени заповеди да не се сервира алкохол заради евроизборите. Въпреки, че президентът Росен Плевнелиев все още не е издал Указ за насрочването им, почти сигурно е, че те ще са на 24 – и или 25 май-събота или неделя, когато е пикът на баловете. Датата е ясна още от 14 юни 2013 г., когато съ­ветът на ЕС след консултация с Европейския парламент об­яви, че предстоящите евроизбори ще са от 22 до 25 май 2014 г. Тези избори обикно­вено продължават четири дни, тъй като гласуването във Великобритания и в Нидерландия става в четвъртък, а в повечето други държави во­тът е в неделя. Съгласно рег­ламента изборните резултати не се огласяват в нито една от страните, докато той не приключи във всички държа­ви-членки, а новоизбраният Европейски парламент ще се събере на учредителна сесия на 1 юли 2014 г.

На избори в България от 1990 г. досега обаче неиз­менно се спускат забрани за сервиране на алкохол в деня преди и в самия ден на вота, което е и повод за огромното притеснение на родителите. Забраната, която се налага на основание на Закона за мес­тното самоуправление и мес­тната администрация, обхва­ща не само заведенията, в които родителите ще посре­щат родата, но и търговските обекти, които нямат право да продават алкохол в изборния ден от 6.00 до 20.00 часа, а доста често – и в предишния ден, определен за размисъл.

Най-застрашени да им бъ­дат провалени купоните, за които са резервирали заведе­ния още през януари т. г., са родителите на абитуриентите от Професионалната гимна­зия по строителство в Бла­гоевград. Балът на децата им е насрочен на 25 май, когато ще е най-вероятната дата на евроизборите. Угроза от про­валяне на абитуриентската вечер тегне и върху Езикова­та гимназия – още през март месец миналата година бъде­щите абитуриенти капарира- ха 140 лв. в ресторанта на хо­тел „Ален мак“, за да го за­пазят за 24 май т. г., и по то­зи начин успяха да парират връстниците си от Професио­налната гимназия по иконо­мика, които миналата година вероломно им „откраднаха“ традиционната за ЕГ дата 24 май и се наложи последните да си преместят бала.

С приближаването на да­тата за баловете все по-често разтревожени родители звънят в „Струма“ с въпроса ще се отлагат ли баловете или не и кой трябва да им компен­сира неудобството от ново звънене по роднини и прия­тели, които вече са покане­ни, както и от капарото на за­ведението, което със сигур­ност ще изгубят.

Проучване на „Струма“ по­каза, че поне в Благоевград абитуриентите нямат основа­ния да се притесняват.

 -На последните парламен­тарни избори миналата годи­на кметът Атанас Камбитов отказа да издаде забрана за сервиране на алкохол в из­борния ден и остави гласопо­давателите в общината сами да преценят да пият ли в този ден или не. Така ще е и тази_ година. Ден преди вота на 24 май е празникът на Благоев­град, който освен с културна­та си програма също е свър­зан в известна степен с маса и добро настроение, затова благоевградчани трябва да проявят двойна доза съзна­ние, за да не се появят пред урните с походка „зиг-заг“.

Малко по-строг ще е под­ходът към алкохола и евроиз­борите в община Белица. Мисля, че нашите абитуриенти минават по-рано, някъде в средата на ме­сец май, но специално за во­та ще издам заповед за орга­низирани мероприятия като

сватбите например – ресторантьорите ще носят отговор­ност за това, което се случва в заведенията им, така че ед­ва ли ще имаме проблеми с алкохола, каза кметът Ибрахим Палев.

Колегата му от съседната община Сатовча Арбен Мименов обаче далеч не е толкова спокоен за неприятното съв­падение между датата на ба­ловете и евроизборите. Има­ме абитуриенти и на 24 май, и на 25 май, до момента не се бях замислял, че тогава ще са и евроизборите, но въпро­сът е доста сложен и трябва спешно да го решим, защото ако хората искат да пият, ще трябва да отложим абиту­риентските балове, каза за „Струма“ Мименов.

Кметът на община Струмяни Емил Илиев няма такъв проблем, защото абитуриен­тите от общината празнуват задължително в заведения в Сандански, а за порядките там на 25 май ще отговаря кметът Андон Тотев. Родите­лите на абитуриентите в Струмяни пък посрещат гос­тите в домовете си, където ни­кой не може да наложи сух режим.

Кметът на Разлог Краси­мир Герчев също призна, че не е готов с отговор на въп­роса за забраната на алкохо­ла в изборния ден. Каквото и да е решението му, то обаче няма да засегне баловете, за­щото в общината абитуриент­ските вечери приключват по традиция на 24 май.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене