Свържете се с нас

Пиринско дело

Благоевградският журналист Лалка Бенгюзова пуска първа част на книга за Ванга

Публикувано

на

лалка бингюзова

Подготвям документална поредица “Ванга в народната памет”, съдържаща спомени за Ванга. До момента съм записала спомените на над 90 души. Обемът е огромен и това ме накара да го разделя в няколко книги. Първата съдържа спомените на петричани за Ванга. Книгата е много интересна и се чете с лекота.” Това разкри пред репортер на новинарска агенция toppresa.bg, известната благоевградска журналистка Лалка Бенгюзова.

Вече разговарях с един благоевградски издател, който не смее да рискува, тъй като проучването му показало, че на пазара в момента има 6 книги за Ванга, които не се продавали добре. Сигурно е така, но зависи – важни са както съдържанието, така и цената. Това, което аз правя, никой не е правил до момента. Обикновено се прелива от пусто в празно, разсъждава се, коментира се. В събраните от мен спомени оживяват Ванга и хората, на които тя е служила повече от половин век – не само десетина известни личности, които се въртят по телевизиите. Има обикновени селски хора, лекари, професори, инженери, писатели, директори, въобще хора с всякакви професии; на възраст – от роденият през 1926 г. д-р Наполеонов (първият председател на УС на фондация “Ванга”) до родени през 80-те години. Една пъстра палитра.”, разкри още местната журналистка. В момента тя преговаря с редакционният съвет на вестник Топ ПРЕСА – югозападният таблоид, които по всяка вероятност ще се заемат изцяло с финансирането и издаването на цялата поредица в близко бъдеще.

коментара

Пиринско дело

Село Пирин, където песента лекува

Публикувано

на

Много на юг, почти в нищото, но точно в сърцето на планината. През село Пирин не можеш да преминеш – там може само да отидеш.

Между два стръмни склона на Пирин планина, между преданията за битки на змейове и битките с халата на времето. Между дуварите на къщи на повече от 200 години и по-малко от 200 човека, които са останали да пазят каменните зидове и спомените.

Едно село, което се крепи между ръцете на възрастните мъже и жени, които са научени, че същите тези ръце без работа не могат да стоят. Дори когато плетат вълнени чорапи за децата в града.

Дори във времената, когато историите за змея, който мести огромни скали и гради къщи са изглеждали съвсем достоверни, хората в Пирин сами са местили тонове камъни – заради силата на вярата и с помощта на Бога.

1885 г.  – тази част на България все още е в границите на османската империя – но в Пирин започват да строят нова църква. По-голяма. Най нависоко. Като за 1500 души и души, които са вярвали, че ще живеят заедно и няма да станат по-малко.

Днес за църквата св. Никола се грижи баба Гела. Тя е и поп, и клисар. Човекът с ключовете за храма и ни води натам през тесните улици и къщи – повечето от които връстници на бабите на хората в селото днес.

Всеки път след черква в неделя – жените от Пирин се събират и обръщат времето назад. Почти като ритуал. Днес е време да сложат старите носии и да се върнат в младостта с песните от миналото. Пътят ни води в дома на баба Петра. Една от жените в групата, която пази традициите в селото.

Докато веза новата си риза, баба Петра ни разказва за филма „Писмо до Америка”, където й е поверена една от най-важните роли. Главният герой, в ролята – Филип Аврамов, издирва песен, която може да възкреси болен приятел. А баба Петра е единствената – която я знае думите и мелодията.

И в живота, и във филма обаче тя е в траур и трудно намира сили да пее. Днес песента е нещото, което лекува душата на баба Петра и я връща в годините, когато тя самата е пеела по жътва./btvnovinie.bg/

коментара

Продължете с четенето

Пиринско дело

Вълшебното село Пирин

Публикувано

на

Фотографът Александър Караджов ни кани на вълшебна разходва до село Пирин, за което знаят само заклети търсачи на красиви места, останали в страни от утъпканите туристически маршрути. Живописното планинско селце изглежда като сюрреалистичен филмов декор, но снимките на Александър Караджов ни доказват, че дървените къщи, тесните улици, нанизите от чушки… са съвсем истински, автентични, български.

Село Пирин се намира в планински район, на границата между Среден и Южен Пирин. Разположено е в живописна местност до течението на река Пиринска Бистрица. Селото, в което живеят по-малко от 100 жители, най-вече жени, е близо до гръцката граница и е само на 36 км от Кулата и на 55 км от Сандански.

Да се разходим заедно до село Пирин!

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ