България и Турция се разбраха за нова по-либерална транспортна спогодба

Данаил Папазов

България и Турция ще вървят към пълна либерализация на двустранните транзитни разрешителни, засега без тези трета страна, като се планира подписване на напълно нова спогодба, която да замени сегашната от 1977 година, каза вчера по Би Ти Ви министърът на транспорта Данаил Папазов сред продължили повече от шест часа разговори днес с турския му колега.  На сегашния етап двете страни имат пълно разбирателство, коментира министър Папазов.

През първата седмица на март експерти на двете администрации ще започнат изработването на новото споразумение. Плановете са до края на март да е готов документа, а до края на април да е минал всички съгласувания в България и Турция, за да може да се подпише. За момента се предвижда т.нар. СЕМТ разрешителни да останат само за превозите за и от трета страна, но техния брой ще се увеличи.

От 1 март в България и Турция започва да работи кол център за спешни обаждания. На него всеки водач, който има проблеми, може да подаде сигнал, за да се вземат мерки. До въвеждане на новата спогодба администрациите на двете страни ще оказват пълно съдействие, за да се облекчи транспорта.

 Както е известно, заради споровете за еднократните разрешителни за превоз на товари, през миналата седмица границата между България и Турция беше затворена за товарни автомобили и се образуваха огромни колони от чакащи камиони.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене