ПРЕДИЗБОРНИ ИЗНЕНАДИ! Само 5-има от 37-те благоевградски съветници напускат политиката, собственикът на болница ПУЛС Ал. Щерев и банкерът З. Хаджийски влизат в листата на Р. Тасков

Само 5-има от настоящите общински съветници в Благоевград няма да влизат в престоящата предизборна кампания за местна власт. Сред останалите 32-ма пък ще има сериозни прегрупирания и приютяване под крилата на какви ли не партии и сдружения.

Въпреки че все още нито една партия не е готова окончателно с листите си, основните играчи вече са определени. От настоящите съветници окончателно късат с политиката в законодателната й част Николай Бошкилов, Асен Балабанов и Иван Калпачки от БСП, Иван Кунев от ГЕРБ и Крум Крумов от Зелената партия. И петимата са си направили отводи още преди месеци. Мераклии за местата им обаче има предостатъчно.

радослав тасков

С най-изненадващи имена в листата ще бъде настоящият председател Радослав Тасков. В местния ОбС той влезе от Единна народна партия заедно с още двама съветници – д-р Владимир Таковски и Василка Колчева.

61

 

63

60

Тримата ще са заедно и в предстоящата кампания, но този път в листа на създадения преди години от Тасков „Граждански съвет за Благоевград”, който приятели на основателя агитирали да преименува на „Граждански избор за Благоевград”. В тази листа ще има и най-много изненадващи имена – като на собственика на частната болница ПУЛС Александър Щерев, за когото това ще е първо участие в политиката, тук ще е и директорът на Общинска банка Захари Хаджийски и др. В листата на Р. Тасков ще намери подслон и Гергана Муртова, която влезе през 2011 г. под знамето на „Обединен блок на труда – български лейбъристи” заедно с адвокат Албина Анева. Самата Анева в момента е съветник от Зелената партия заедно със Сашо Милчев, но за 25 октомври 2015 г. ще оглави листата на „Движение 21“ на Татяна Дончева.

Сериозни размествания на пластовете и нови коалиции се очертават и при земеделците и социалдемократите. За следващия местен парламент Христо Ковачки от Земеделски народен съюз ще приюти в партията си „социалдемократите“ Злата Сотирова и Бисер Стойчев.

3-мата съветници от ЕКИП Рашко Динков, Румен Калайджиев и Анка Станинска остават заедно, но извън едноименното сдружение, с което ще участва независимият съветник Владимир Елезов. Тройката до вчера не бе избрала името на партията, с която ще играе на местните избори, но това едва ли ще е „България без цензура”, макар че Рашко Динков на хартия още се води областен координатор на хората на Николай Бареков в Пиринско.

И в листата на БСП има 2 изненади – едната е, че кандидат за съветник ще бъде ексбанкерът Огнян Андонов, който преди дни бе уволнен като главен финансист на областното ръководство на БСП след непотвърден донос, свързан с липса на трудова дисциплина. Включването на Андонов в листата е своеобразна реабилитация и негласно признаване, че уволнението е било прибързано. Второто изненадващо име е на бившата кметица на Марулево и Делвино Добринка Александрова, позната с артистичния й псевдоним Бина Сандърс.

Бина бе откритие преди 2 мандата на екскмета Лазар Причкапов, който я назначи за кметски наместник на двете села и докрай демонстрираше, че тя му е любимка. Двамата запазиха приятелски отношения до последно и в началото на годината той бе почетният гост при откриване на поредната й изложба. Сега обаче Сандърс влиза за пръв път в политиката не под крилото на ментора си, който прие оферта на Движението за радикална промяна „Българска пролет“ – т.нар. проект „Българската Сириза” на Велизар Енчев, а от БСП. Артистичната Бина ще е и кандидатът на столетницата за кмет на двете села.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене