Топ ПРЕСА TV: Българи, гърци и македонци, празнуваха заедно Трифон Зарезан в Делчево

_MG_0398

С ритуалното зарязване на лозята вчера, стартира станалият вече традиционен Зимен фестивал „Св. Трифон“ в с. Делчево, като с това бе дадено и началото на първите грижи за лозовите насаждения в община Гоце Делчев.  

Да се зарязват лозята на денят на св. Трифон по стар стил е вековна традиция в неврокопско. От няколко години, на ритуалът вс. делчево, редовно участват известни винопроизводители от съседният гръцки град Драма. След църковният освет на началото на пролетните грижи по лозите, кмета Владимир Москов, заедно с винопроизводителят от Драма, Атанасиос Кирцис, символично зарязаха лозята в местността „Тумба“, край с. Делчево.  От 2006 г., традицията на трифонов ден в Делчево, се учреди   Зимен фестивал „Св. Трифон“.  Фестивалът е полярен не само в района и страната, но вече привлича гости и от чужбина.

На редовния конкурс за най-добро вино и най-добра ракия произведени от малки производители от гоцеделчевско и драмско, тази година интерес проявиха проявиха производители от цяла Северна Гърция. И тази година, независимото жури оцени по-високо българските ракии, а гостите се представиха по-добре с вината

Атрактивната кукерска група от с. Мусомище, най-напред прогони от  злите духове, болести и лоши поличби от несврокопски я край за да е здрава и плодородна годината, след което предостави „пречистеният мегдан“ на фестивала.

 Тази година, да участват във фестивала се включиха ученически фолклорен ансамбъл от гр. Виница, Република Македония и фолклорен ансамбъл от с. Волакас, Република Гърция. Автентични танци, песни и народни обичаи,  символизиращи добруването между хората и здравото българско семейство, възпроизведоха вчера на мегдана в Делчево.

Веселото настроение до късния следобед поддържаха самодейни групи от Гоце Делчев и от селата Абланица, Ляски и Баничан и Брезница.

[button class=“btn_bigred“ url=“http://tv.toppresa.com/top-presa-tv-kmeta-na-gotse-delchev-vladimir-moskov-zaedno-s-vinoproizvoditel-ot-drama-zaryazaha-vchera-lozyata-kraj-delchevo/“ text=“ВИДЕО РЕПОРТАЖА ВИЖТЕ ТУК“]

[button class=“btn_smallgreen“ url=“http://tv.toppresa.com/“ text=“И ОЩЕ МНОГО ВИДЕО РЕПОРТАЖИ НА www.tv.toppresa.com“]

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене