АМ „Струма“ без връзка към Рилския манастир

Причината е пропуск в проекта на пътната агенция

Отсечката от магистрала „Струма“ между Дупница и Благоевград, чието завършване трябва да приключи до 20 октомври т.г., няма да има пряк излаз към Рилския манастир, потвърдиха експерти пред в. „Труд“.

Желаещите да се придвижат до манастира ще трябва да минат през обходен маршрут покрай Кочериново. Тези, които идват от София, трябва да слязат от магистралата на пътен възел „Бобошево“ и да използват стария път до Кочериново, откъдето да отбият за светата обител. Идващите от Гърция пък трябва да минат през изхода за село Бараково и така да стигнат до Кочериново. И в двата случая пътят се удължава с около 5 км.

Проектът за магистралата, изготвен още преди години, е допуснал този сериозен пропуск – тя просто слиза под главен път Е-79 и така подминава разклонението за Рилския манастир, който е национален туристически обект.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ поискаха писмено въпрос, за да отговорят до няколко дни каква е причината. Проектът за тази отсечка обаче е дело на самата пътна агенция, а не на строителя, който просто го е изпълнил.

Същото за малко е щяло да се случи и с Петрич, който е щял да бъде подминат от магистралата. В този участък обаче агенцията навреме се е усетила и срещу 1,5 млн. лв., дадени допълнително от бюджета, са проектирали в последния момент пътен възел, така че Петрич да има пряк достъп до аутобана.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене