Мирела Кючукова, координатор в православния информационен център към Неврокопска света митрополия: Мисията ни е да напомняме за смисъла от човешкия живот, за нашата отговорност за делата ни и за добрия пример, който ни дава Църквата, чрез нейните добри чеда

На вниманието на читателите на в-к Топ Преса представяме ви православния информационен център към Неврокопска света митрополия.

Разговаряме с Мирела Кючукова, координатор в центъра

Г-жо Кючукова с какво се занимава православния център в Благоевград?
– Православният център е място за обучение, общуване и взаимопомощ на православните християни в областния град. Нашият екип работи в различни направления с деца и възрастни и Слава Богу се радваме на голяма популярност.

Кога започна работа този информационен център към митрополията?
– Центърът бе открит от блажено починалия Неврокопски митрополит Натанаил, през 2009 г, като продължение на активната просветна и социална дейност на Невркопска
св. митрополия и с цел да подпомага духовния живот на благоевградчани.

Какви дейности развива православния център?
– Живеем в общество на информацията и възможност за непрекъснато усъвършенстване и повишаване на познанията ни за света, за това приоритет в нашата работа са образователни курсове за деца и възрастни. Понастоящем в учебната зала на центъра, се провеждат редица курсове свързани с изучаване на Православната вяра и свързаните с живота на Църквата изкуства, църковна музика, иконография, история на Църквата, Църковно-славянски език, а от миналата година успешно се провежда и курс по ново-гръцки език. За децата всяка неделя има православно неделно училище, в което те се запознават с християнските добродетели, примерите от житията на светите хора. От септември започва курса по иконография и църковна музика за начинаещи, за да бъдат достъпни курсовете за всички, таксите по обучението се поемат от Неврокопска св. Митрополия.

Направи ни впечатление, че в центъра идват и хора, които взимат книги за четене, с какъв ресурс на книги разполагате?
– Да, в православния център имаме библиотека с православна литература, която за изминалите шест години непрекъснато разширяваме, събраните заглавия вече са над 1000, а читателите достигнаха 100 човека. Библиотеката може да се ползва както с книги за вкъщи, така и да се чете на масто. Имаме книги въвеждащи във вярата, много жития на светци, история, нравствено богословие, етика, музика, църковно изкуство, много детски православни книги и книги на руски и гръцки. За тези, които желаят да имат книгите за себе си, в центъра има и православна книжарница.

За кого са дрехите и обувките, които също събирате?
– Това е част от социалната ни ангажираност, съвместно с общинския съвет по наркотични вещества. През последните години провеждаме редица акции по събиране на хранителни продукти за деца и семейства в нужда от Благоевград. Успешното им реализиране ни подтикна да подпомагаме хората и с дрехи. Който има в повече може да дари, а разбира се който има нужда да си вземе.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса /от 21 до 27 Август 2015 г./

Bayraktarski_TopPresa

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене