Инж. Росица Димитрова, управител на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД-Благоевград : Въпреки трайното засушаване не допуснахме драстичен режим на водата през лятото

До края на годината „ ВиК“-Благоевград ще подмени близо 20 киломерта от водопроводната и канализационна мрежа в обособената територия, на която водното дружество е оператор

Инж.Димитрова, в началото на пролетта обявихте амбициозна програма за реконструкция и подмяна на мрежата в десетте общини , които обслужвате. Това обаче зависи и от постъпленията в дружеството, а погасяването на задълженията към Вас върви трудно. Как се справяте?
– Радвам се, че сте осъзнали тази зависимост, защото чрез Вас, медиите, тази истина стига и до обществото. Вярно е, че ако имахме повече постъпления, щяхме да решим трайно и повече проблеми. Но ние сме направили реалистична инвестиционна програма и смятаме да я изпълним. В момента работим на пълни обороти. Подменихме мрежата в конфликтни точки на областния център. Реализирахме проекти на дружеството в централната част на града. Заедно с общината подменихме водопровода в кв. „Запад“. Съгласувахме работата и по улица „Даме Груев“- общината облагородява улицата и района около новия прекрасен парк, ние пък подменяме около 400 метра от питейния водопровод. В квартал „Струмско“ монтирахме два регулатора за налягане, с което загубите по мрежата намаляха с 20 литра в секунда. Така щадим мрежата, намаляваме риска от аварии и не на последно място пестим воден ресурс. Тук искам да подчертая ефекта от съвместната работа с кмета на Благоевград, д-р Камбитов, и неговия екип. В такъв синхрон работим и с другите общини, с малки изключения.
В Разлог отново заедно с общината работихме по една от основните улици – „Христо Ботев“. Там извършихме цялостна реконструкция на водопровода, заедно с отклоненията дължината на подменената мрежа е близо два километра. В община Банско, където знаете се реализира мащабен проект с европейско финансиране, също сме поели ангажимент за подмяна на мрежата по улица „Цар Асен“. В програмата ни са още три улици в град Добринище и в село Кремен.
В Якоруда и Белица също ще подменим близо един километър мрежа.
В района на Гоце Делчев още миналата година започнахме усилена работа. В града подменихме близо един километър водопровод. Сега продължаваме в две от селата- Баничан и Корница.

В Гърмен и донякъде в Сатовча обаче имахте сериозни проблеми и трудни решения…
– Нека сме наясно. Трудно е, когато липсва воля за решаване на проблемите, както и дългосрочна стратегия. Попитайте например община Гърмен, колко проекта , свързани с подобряване на мрежата и водонсабдяването, е внесла или реализирала през последните години?!
Въпреки това ние търсим и намираме решения, и то конкретни. Въпросът с минералната вода, подавана за питейно-битови цели за мен е затворена страница. В община Гърмен направихме инвестиция в размер на 50 хиляди лева. И въпреки масовото поливане на градините с питейна вода, за което хората си признаха, сме осигурили достатъчни обеми, които са четири пъти над нормата за България. Затруднения и недостиг на питейна вода имаше, докато не започнахме проверките. Добрият контрол реши проблема. В село Дъбница ремонтирахме и възстановихме помпената станция. Тя може да започне да работи в момента , в който общината възстанови трафопоста и се осигури подаване на електричество.
Да не пропусна и община Сатовча. Там в няколко села бе неизбежно да приложим режим на водоподаване, но пък работим усилено за подмяна на водопроводната мрежа в селата Вълкосел и Осина, където подменяме и канализация-общо около 1000 метра.
Въпреки сериозното засушаване и намаляване дебита на водоизточниците, не допуснахме драстичен режим на водоподаване в обособената ни територия.Това за мен е доказателство за добро управление в труден момент.

При толкова мащабна работа е логично да Ви попитам надеждна ли е техниката, с която разполагате?
– Да, но е остаряла и недостатъчна. Трябва да вървим в крак с новостите . В близките дни очаквам доставката на нова земекопна техника и специализирани автомобили. С това се надявам да зарадвам и колегите си, защото са изключителни специалисти и го заслужават.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса /от 21 до 27 Август 2015 г./

Bayraktarski_TopPresa

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене