Димо Чобанов: Апелирам водачите, които преминават през Кресненското дефиле, да спазват ограниченията за скоростта

Апелирам водачите, които преминават през Кресненското дефиле, да спазват ограниченията за скоростта.Това каза по време на брифинг на тема „Анализ на пътно-транспортната обстановка през летния период и предприетите мерки за намаляване на пътния травматизъм“, гл. инспектор Димо Чобанов – началник сектор „Пътна полиция“ в ОДМВР – Благоевград, предаде репортер на Pirinsko.com.

Той обясни, че именно високата скорост и неправилното изпреварване са най-честите причини за пътни инциденти в района.

„Статистиката на ОД на МВР по отношение на тежките произшествия с убити и ранени граждани бележи ръст спрямо миналата година. Направили сме всичко възможно констатираните нарушения да са почти същия брой, както и миналата година, като се има в предвид и фактът, че нашите възможности са ограничени. Имаме доста завишено присъствие в малките заселени места и провеждаме операции по широкобхватния модел. В малките населени места повечето хора се познават и се губи ефектът от контрола и извършените проверки“, заяви Чобанов.

По думите му, от началото на годината са проверени над над 2500 моторни превозни средства на територията на областта, като са съставени 299 акта и 415 фиша. Проведените акции за проверки са над 50.

„За периода от началото на годината до началото на юни имаме и доста случаи на управление на МПС след употреба на алкохол. Установени са 222 случая и наличие на алкохол в кръвта на водача до 1,2 промила и 188 случая над 1,2 промила. Ежедневно работим за повишаване на безопасността на движението в областта, но апелирам и водачите да спазват ограниченията на скоростта и да се съобразяват с пътните значи“, допълни още Чобанов.

От начало на годината до 31 юли в България са станали 3994 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 368 души и са ранени 4976 души.

Това заяви на брифинг Бойко Рановски, началник отдел на отдел „Пътна полиция“ в ГД „Национална полиция“.

Рановски отбеляза, че традиционно областите, където пътно-транспортната обстановка е най-сложна са големите градове. Най-сложно е в Пловдив, където броят на катастрофите, ранени или загиналите е много голям. Той припомни, че децата също са уязвима група на пътя. Като за 7-те месеца на 2015 г. в България 17 деца са загинали в катастрофи, от тях 8 са загинали като пътници, 7 са загинали като пешеходци и 2 като водачи, а 604 са ранени.

Според Рановски, от май месец мобилните камери работят на 100%. „Ефектът от цялата контролна дейност ще се види след няколко месеца и в края на годината, когато водачите усетят, че за всяко нарушение ще получават санкция. Надяваме, се чувството за безнаказаност ще изчезне сред тези водачи и ще заплатят всички санкции“, добави той.

Рановски коментира и гонките в Лесидрен, където преди няколко дни две деца бяха прегазени, а трето е в болница, като заяви, че има досъдебно производство и разследване по случая. „Не са подавани сигнали досега в областната дирекция на МВР там. За да се докаже, че има гонки там на хората трябва да им е ясно, че трябва да свидетелстват. Това значи да подадеш сигнал, и да го направиш с името си“, посочи той.

От своя страна Тенчо Тенев, началник на отдел „Пътна полиция“ в СДВР, заяви, че СДВР е успяла да спре нерегламентираните гонки на територията на София. На телефон 112 са получени 70 сигнала за нерегламентирани гонки, от които само 15 са били истински. Основни гонките в столицата се провеждали на Южната дъга до бензиностанция преди Бояна, бул. „България“ и бул. „Владимир Вазов, където сега има денонощни патрули.

Той обясни, че по принцип от СДВР са проверили над 500 автомобили и над 500 водачи на автомобили. Над 100 акта са съставени за неправоспособност, липса на гражданска отговорност и употреба на алкохол. Само за вчерашния ден има 130 клипа на водачи за превишена скорост, като само на Южната дъга са 65 нарушения.

Тенев поясни, че има доста произшествия с пешеходци на пешеходни пътеки в София. Всеки ден около 40 пътнотранспортни произшествия се случват на територията на София. Много от тях са в следствие на невнимание от страна на водачите, незабелязване на пешеходци, неспазване на дистанция и разсейване от пътя, чрез разговори по мобилен телефон./pirinsko.com

– See more at: http://pirinsko.com/dimo-chobanov-apeliram-vodachite-koito-preminavat-prez-kresnenskoto-defile-da-spazvat-ogranicheniqta-za-skorostta–13120.html#sthash.zWuXHKdl.dpuf

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене