Десислава Танева: Мерките за опазването на горските територии дават резултати

Мерките, въведени от Министерство на земеделието и храните, за опазване на горските територии дават резултати. Това написа министрътъ на земеделието Десислава Танева на личната си страница във „Фейсбук“.

Вижте целия текст, публикуван без редакторска намеса:

Общият ръст на приходите е над 12 % по-голям в сравнение със същия период на 2014 г., благодарение на ограничаване на незаконните дейности в горите. Видно от отчетните данни на Държавните горски предприятия те носят 11 млн. лв. повече приходи за първото шестмесечие на 2015 г., при еднакъв обем на ползване на дървесина с предходни години. Всичко това при по-ниски цени на дървесната суровина, предвид взетото решение за забрана за износ.

Печалбата за първото полугодие на тази година е 8 пъти по-голяма и е в размер на 4 млн. лева. За сравнение за същия отчетен период на 2014 г. финансовият резултат на всички предприятия е половин милион лева. Получените средства се инвестират в залесяване, подобряване на горската инфраструктура, превенция от пожари и други дейности, които са насочени изцяло и единствено към опазване и съхранение на природата. 

За 2015 г. сме планирали най-големия обем залесяване за последните пет години. За шестмесечието сме създали общо 7000 дка нови гори, като до края на годината (през есента) ще достигнем 16 000 дка. Това е с 22 % повече в сравнение с 2014 г. 

Развитието на инфраструктурата в горите е от изключително значение за опазването им от пожари и доброто им стопанисване. Тази година е рекордна в изграждането на нова горска инфраструктура. Общо 558 км е дължината на предвидените за проектиране и строителство горски пътища. Това е 4 пъти повече от изградените за последните пет години.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене