Започна 18-то издание на Банско Джаз Фест

Джаз феста в Банско – най-стилното лятно културно събитие в града, бе официално открит. Организаторът д-р Емил Илиев и кметът на Банско, Георги Икономов, приветстваха от сцената многолюдната публика, събрала се да се наслади за пореден път на плеядата от джаз звезди, включени в програмата.

„За  пореден път сме заедно, за да открием Банско джаз фест 2015. Приветствам всички вас и ви пожелавам приятни минути с програмата, подготвена ни от д-р Илиев”, поздрави Икономов.

Изненадата на вечерта беше изпълнението на най-малката джаз изпълнителка с корен от Банско – деветгодишната Александра. Тя се занимава с джаз пеене от три години и показа своя талант на престижната сцена на фестивала.

По традиция събитието е от 8 до 13 август, но тази година меломаните бяха зарадвани с концерт още в петък вечер с участието на Кристина Кирова Квинтет, Нюсталгия, Асид Фолк Файв и Маги Алексиева–Мей и Лолас квартет. Програмата след официалното откриване започна с Васил Петров и бигбенд „Благоевград”, които предишната вечер отбелязаха в курорта 100 годишнината от рождението на едно от най-големите имена в световната музика – Франк Синатра. Те бяха последвани от Шели Бърг трио (България, САЩ) и Леонид Пташка.  Оригиналният състав на Мънго Джери блуз бенд закриха вечерта, като очаквано китариста и вокалист Рей Дорсет създаде невероятно настроение сред хората, изпълнили площада.

Освен сценичните изяви, в програмата има и съпътстващи прояви. След края на концертите музиката продължава с джем сешъни в много от хотелите на курортния град. Тома Спространов ще изнася видеолекции в хотел „Лъки“. А Стефан Марков от „Булфото“, който от години снима събитието, ще подреди във фоайето на читалището изложбата си „Jazz в Банско“. В около 40 фотоса той ще представи някои от най-ярките моменти от историята на джаз феста и неговите изпълнители.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене