Намериха по тъмна доба изгубените руснаци в Рила

Транспортират семейството до най-близкия град

Шест часа след локализирането им изгубилите се в Рила туристи бяха намерени от благоевградските планински спасители. Те са в добро общо състояние и се очаква да бъдат транспортирани към близко населено място, съобщава bTV.

В събота по обед четирима руски туристи – две деца, мъж и жена, както и една българка подават сигнал, че са се изгубили по време на преход между хижа „Иван Вазов“ и Рилския манастир. Екип от петима планински спасители от Благоевград: Георги Ботев – старши, ръководител на спасителната акция, Петър Митев, Захари Петров, Румен Кантурски и Стоян Борисов са изпратени по следите им.

Малко преди смрачаване туристите не са локализирани, налага се от авиобаза „Крумово“ да бъде изпратен военен хеликоптер. Около 21 часа вечерта летателната машина локализира туристите в планината над град Рила и се оттегля. На наземния екип са предадени GPS координати и екипът потегля през изключително труден релеф към туристите.

В 23.15 часа, на десетия час от издирвателната операция – изгубените хора са забелязани на около 300-400 метра по права линия под спасителния екип. Едва в 3.15 сутринта ПСС Благоевград достигат до туристите. Те са в добро общо здраве.

Започва следващата част от спасителната акция – свалянето им от планината до населено място.

www.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене