Баба Божия от Самуилово отърва затвора

Съдебната сага с 82-годишната „наркотрафикантка“ приключи с глоба

Благоевградският окръжен съдия Маргарита Коцева произнесе окончателната присъда на обвинената в отглеждане и разпространение на канабис баба Божия Колева Бикова от петричкото село Самуилово. 82-годишната баба отърва решетките – присъдата й е глоба от 1000 лева плюс още 800 лева за съдебните разноски.

“Не съм садила канабис в нивата си. Или е саморасляк, поникнал между бобето ми, или некой е подхвърлил семето, за да ме натопи. Аз имам съмнение кой може да е, но нема да го кажа, оти ме е страх. Питайте полицаите, они знаят кои от Самуилово гледат канабис високо в Беласица. Същите и такива като тех беха опънали една голема войнишка шатра до нивата ми и месеци наред прекарваха црънчовците през границата в Македония. Ако искате да видите кой се занимава с канабис и каналджийство в селото елате ни вижте къщите. Вижте моята къща, вижте и най-големите и луксозните, па ги питайте стопаните им какво работят”, каза баба Божия в последната си дума на последното съдебно заседание в окръжния съд, което се състоя в началото на месец юли.

Адвокат Марио Биков в защитната си пледоария наблегна на факта, че няма нито едно доказателство, че баба Божия сама е засяла и отглеждала канабиса. В петричките села стотици стръкове канабис саморасляци има под път и над път. Даже и по протежението на самия път, каза защитникът на бабата. 

Драмата в живота на възрастната жена от петричко започна през 2008 година, когато полицаите намират в дома й семена от индийски коноп, увити в парцали. Тогава бабата прави самопризнания и сключва споразумение с прокуратурата. Петричкият съд й налага година и половина затвор условно с 3 годишен изпитателен срок:

“През 2008 година много закъсахме с парите. И затова аз засадих пустите им корени канабис. По това време вземахме дори хляба на вересия. И отнекъде се появи дяволо, та ме бутна да направя това нещо, за да си върна борчовете“, разказва тогава тя.

На следващата година, обаче в нивата й полицаите откриват корени от марихуана. Този път баба Божия се кълне, че няма нищо общо с канабиса, нито тя нито сина й Георги, който сега е на 33 години. От години той си изкарва законно прехраната като работник във фирма за дърводобив. Или някой беше подхвърлил семената, или беше саморасляк, разказва в съдебната зала пенсионерката. За втори път тя поема вината, за да не падне съмнение върху сина й. Получава три месеца ефективна присъда, която не влиза в сила, докато прокуратурата за трети път не я обвинява в държане и отглеждане на канабис:

„Беше май месец 2010 година. Аз се върнах от болница и видях, че между фасула и царевицата в имота ни има поникнала от онази трева. Не знам кой го беше засел, даже намерих кутия с цигари и кибрит насред нивата. Колкото можах, изскубах с двете си ръце. Останаха десетина корена, оставих ги нарочно, за да се увива боба по тех, вместо колци. После обрах фасула и ги изкорених и тея корени. Хвърлих ги до нивата, но полицаите ги намериха изкоренени до нашата нива и прокурорът веднага ме пита: „На кого да ги запишем?“, спомня си старицата.

През 2010 година петричкият съд постановява 11 години  ефективна присъда за баба Божия. Към тях се добавят и 18-те месеца условна присъда от 2008 година, защото деянието й е в изпитателния срок.

После благоевградският окръжен съдия Красимир Аршинков отмени присъдата и върна делото в начален стадий в районния съд в Петрич. Следват серия от дела и отлагания, през което време баба Божия взима кредит от 2000 лева за да плаща на адвокатите си – всеки месец от пенсията й от 170 лева се спират по 60 лева. Защитникът й адвокат Марио Биков е удовлетворен от окончателното решение на окръжния съд:

„Баба Божия не е виновна за това обвинение. Въпреки, че я признаха за виновна съм удовлетворен от присъдата глоба, защото ако съдът беше потвърдил първоначалното решение за лишаване от свобода, тя трябваше да лежи в Сливенския затвор на стари години. Тя е много болна и трудно щеше да го преживее“, коментира адвоката й.

На последното заседание на съда в Благоевград подсъдимата баба Божия категорично отрече обвинението. Тя каза, че знае кой й е подхвърлил семената канабис в нивата й, но няма да ги назове, защото полицаите много добре ги знаят:

„Това ръце на престъпник ли са?! Цял живот съм работила земеделие, гледала съм по 8 декара тютюн. Никога не съм откраднала 1 стотинка, никого не съм излагала. А докъде стигнах – да искат да ме вкарат в затвора. Аз ли съм най-големият престъпник в държавата, та по телевизията ми слагат снимката до тази на братя Галеви. Нека прокурорите дойдат в Самуилово и да видят как изглежда моята къща и как изглеждат къщите на тея, които се занимават с това, за което ме съдиха мен. Същите се занимават не само с марихуана. До моята нива месеци наред беха опънали голема палатка, за да прекарват црънчовците зад границата. Полицаите знаят кои са хората, но тех ги пазят,  занимават с такива като мен“, коментира окончателната си присъда баба Божия Бикова от село Самуилово.

E79 News; Снимки: Архив

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене