80-годишната наркобаба Божия Бикова от петричкото село Самуилово чака със свито сърце да чуе ще влиза ли в затвора: Ще умра там, аз ли съм най-големият бандит

Кметът на Самуилово Кирил Стоянов: Тя е пример на младите хора в селото, невероятна жена е, мъдра и достойна за уважение

80-годишната Божия Бикова от петричкото село Самуилово е заплашена да лежи в затвора, след като при специализирана полицейска акция през 2013 г. ченгета откриха в двора на къщата й няколко стръка канабис. Делото й на втора инстанция вече е приключило и възрастната жена чака съдийското решение, което трябва да излезе всеки момент. „Не съм хич спокойна. Ако й текне на съдийката, ще ме затворат“, споделила пред свои съседи баба Божия.

173-04-02  Кирил Стоянов.jpeg

И въпреки че се държи и успява да се шегува със станалото, по думите на комшиите й в Самуилово тя е силно притеснена. „Боже, Боже, какво е имало да се пати. На кои години съм, те в затвора искат да ме вкарат. Ама на – пусти късмет. Аз ке умра, как ке ида у затворо, та там нема да издържа, по-убаво да ме разстрелят. Яз ли сум големата бандитка у тая държава“, споделила притеснено тя. Жителите на едно от най-многолюдните села в Петрички регион – Самуилово, познават баба Божия като тиха и хрисима жена. „Много дейна и пъргава, тича по ниви, градини гледа. Пък и добра и услужлива, все гледа да помогне на човек с каквото и както може”, казавт местните. Кметът на Самуилово Кирил Стоянов пък твърди, че баба Божия винаги е служила само аз пример на младите хора в селото. „Това е една невероятна жена, мъдра и достойна за уважение. Останах силно изненадан, когато разбрах какво се е случило с нея. Иска ми се да й помогна, защото жената е болна и възрастна. Ако бъде осъдена и вкарана в затовора, няма да може да го понесе” , коментира той.

173-04-02  Марио Биков

Припомняме, че женицата като нищо може да отиде зад решетките за две години, след като първо Районният съд в Петрич я призна за виновна за отглеждане на наркотични растения. По време на разпита тогава тя заяви, че е невинна и е намерила стръкове саморасла марихуана между фасула, изкоренила ги и ги хвърлила на синора на нивата си, където ги намират ченгетата. Съдът обаче не прие версията на жената от петричкото село Самуилово и постанови тя да лежи 6 месеца зад решетките. Към това се прибавят година и половина за старо деяние. То е от 2007 година, когато отново в нивата й са намерени няколко стръка канабис, а присъдата й е условна. Сега съдбата на жената е в ръцете на магистратите от Окръжния съд в Благоевград. „Надявам се, че съдиите ще я оправдаят, защото тя категорично е невинна. Това е единият вариант. Вторият е делото да бъде върнато. Третият – присъдата да бъде потвърдена“, обяснява адвокат Марио Биков, един от защитниците на баба Божия. Ако присъдата бъде потвърдена, жената трябва да се стяга за пандиза, тъй като делото няма да бъде гледано на повече инстанции. Ако обаче бъде оправдана, прокуратурата може да протестира решението. „Тя обаче е много болна и ако й потвърдят присъдата, ме съмнява, че ще го преживее и ще има кого да вкарат в затвора“, добавя юристът. Междувременно неправителствена организация пък засне филм, в който ще разкаже за съдебната сага на баба Божия Бикова. Идеята е чрез филма да бъдат потърсени начини да се подпомогне възрастната жена, която в последните години дава почти цялата си пенсия за съдебни разноски.

Снимките:

1 Баба Божия

2 Кирил Стоянов

3 Марио Биков

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене