Кметът инж. Кр. Герчев: Икономическото развитие ще съхрани планината, целта ни е Разлог да се превърне в целогодишен курорт

красимир герчевНа 24 юли в Банско е финалното обсъждане на плана за управление на НП „Пирин”. Заложените в него дейности са подкрепени от Стратегията за развитие на община Разлог, институции, фирми, неправителствени организации и граждани. Документът с отношение към бъдещото развитие не само на Пирин, но и на прилежащите общини, предстои да стане факт след задължително обществено обсъждане. От това как ще се променят режимите в планината живо се интересуват жителите на общините, местният бизнес, туристическият бранш, неправителственият сектор от сферата на околната среда. По този повод разговаряме с кмета на община Разлог инж. Красимир Герчев.

-Г-н Герчев, Вие и жителите на община Разлог бяхте един от двигателите и инициаторите за разработването на новия план за управление на НП „Пирин”. Неведнъж апелирахте за неговата актуализация, която много скоро може да стане факт. Имате ли притеснения и от какво естество са те?

-Новият план за управление на НП „Пирин” е резултат на общите действия на 7 общини, неправителствени организации, инвеститори, граждани и най-вече на експертизата на научен екип.

Не на последно място подчертавам волята на правителството и държавата за промяна на стратегията в развитието на туризма – в полза на регионите и хората.

Община Разлог има общ устройствен план, в който е посочено къде може да се строи и къде не. Искаме с плана за управление на НП „Пирин” да се използват не повече от 10% от територията на парка, както е в другите страни, в настоящата ситуация използваме под 2%.

Моите притеснения са свързани със спекулациите на някои екологични организации, но считам, че е важна голямата обществена подкрепа на плана и по-нататъшното негово реализиране.

-Как ще повлияе на региона и на България въобще новият план за развитие?

-Несъмнено – положително. При условие че имаме повече ски писти, лифтови съоръжения и удобства, няма да губим туристите дори от най-близките дестинации като Турция, Гърция, Сърбия, Македония, както се получаваше досега.

Трябва да гледаме напред и се обединяваме в отстояване на националните ни и регионални интереси.

Самостоятелно общините не сме конкурентоспособни. Туризмът може да повлияе на икономическото развитие и благосъстояние на региона, намаляване на безработицата, бъдеще за младите хора. И когато хората имат работа и са икономически обезпечени, няма да изсичат гората, т.е. икономическото развитие ще съхрани планината.

-Има ли заявени нови инвестиционни намерения за развитие на туристическа зона Кулиното?

-Очакваме приемането на новия план за управление на НП „Пирин“ и формирането на новите зони за туризъм: ски зона, конни бази, екопътеки, велоалеи, атракции, селски туризъм и др. Нашата цел е Разлог да се превърне в целогодишен курорт.

Разполагаме с най-голямото игрище за голф на Балканите, с добри конни бази. Наскоро в Разлог открихме панорамната алея Стъпалата, където от 12-метрова кула се открива спираща дъха панорама към трите планини и цялата Разложка котловина.

Зоните за туризъм общо в парка се увеличават.

Нашата обща цел е да се адаптира планът към Хартата за устойчиво развитие на ООН, според която при изработване на плановете за управление на защитени територии освен екологични е задължително да се включат и социално-икономически, и демографски фактори.

Обособяват се и зони за палаткови лагери и се трасират нови 20 пешеходни маршрути. Ще се регулират алпинизмът и скалното катерене.

Амбициите на администрацията, стратегията за управление на община Разлог, общият устройствен план са малка част от огромната подготвителна работа за инвестиции и развитие на туризма в обособените и разрешените от закона и плана дейности. Очаквам и разчитам на подкрепата на жителите на община Разлог на финалното обсъждане на плана за управление на НП „Пирин“ – в името на развитието на туризма и бъдещето на региона. Възможностите на планината Пирин са големи толкова, колкото са големи мечтите ни да живеем в хармония с нея.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене