Министър Кралев даде старта на 46-ото издание на Рали „България”

рали блгария

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев даде старта на 46-ото издание на Рали „България“, което се провежда от 17 до 19 юли с център Самоков с участието на 19 екипажа – 14 от България и 5 от чужбина, пише „24 часа“. На трасето сред българските участници ще бъдат Георги Василев, Антон Титов, Борис Григоров, Здравко Минев, Щилян Тенчев, Васил Димитров, Владимир Сиврийски, Калин Бенчев, Христо Атанасов, Боян Безус, Дилян Станков и Светлан Радев. Участие в рали „България“ ще вземат 2 екипажа на Hyundai Racing Trophy. Идеята на този едномарков шампионат е да развива младите пилоти в България, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Сред чуждестранните екипажи, които ще се борят за точки за европейския рали трофей, е четвъртият в генералното класиране Рашид ал Кетби от ОАЕ, който ще кара с навигатор германката Карина Хеперие. Седмият в подреждането Рок Турк от Словения също е подал заявка за състезанието.

“Вече няколко десетилетия Рали “България» привлича състезатели и се утвърждава като най-авторитетното автмобилно сътезатие у нас, чиито традиции съхраняваме и развиваме през годините. Убеден съм, че тези традиции имат своите измерения в бъдещето и че автомобилният спорт има многобройни привърженици и почитатели в България. Пожелавам успешен старт и отлично представяне на всички участници в рали шампионата. Вярвам, че Рали „България” 2015-а ще бъде пример за безопасност!”, каза при откриването на състезанието министър Красен Кралев.

В 46-ото издание на Рали „България” пилотите ще изминат обща дистанция от 512.21 км, от които близо 196 км са специалните етапи. Началото се поставя със скоростна отсечка в Самоков. На откриването бяха направени стънт демонстрации, а след финала ще има шоу с дрифт автомобили.

Провеждането на тазгодишното Рали „България” до последния момент бе под въпрос, но благодарение помощта на министър Красен Кралев вече е факт, обявиха организаторите на рали шампионата. Председателят на българската асоциация за автомобилен спорт Радослав Козлеков благодари на министър Кралев за помощта, чрез която е осигурено високо ниво на безопасността на състезанието.

„Надявам се всички състезатели да останат с много добри впечатления от ралито. Пожелавам успех и нека тази година да бъде по-добро състезание с перспектива да бъде такова и в бъдеще. На моите съграждани пожелавам да се наслаждават на адреналина по време на надпреварата”, каза кметът на Самоков Владимир Георгиев.

Рали „България” се провежда тази година в памет на бившия председател на Българската федерация по автомобилен спорт Георги Янакиев и на загиналия на 28 юни по време на рали „Твърдица – Елена“ Тодор Славов, чиито имена са поставени върху надписи на купите за призьорите. За първи път ще се проведе и новосъздадената Купа „Георги Янакиев“, част от Рали „България“ 2015.

На церемонията по стартирането на Рали „България” сред официалните гости бяха също народни представители от региона, заместник-областният управител на Софийска област – Николай Николов, кметът на Община Самоков – Владимир Георгиев, председателят на Общински съвет Самоков – Силвия Стойчева и други.

Социална акция „Състезания, но не на пътя, безопасността е пътят“ за деца между 13 и 16 години се проведе пред кметството в Самоков преди церемониалното откриване на състезанието. Професионалните пилоти Крум Дончев, Екатерина Стратиева, както и други състезатели в Рали „България” разказаха пред младежите за особеностите при подготовката на състезания и представиха различни детайли от безопасността в автомобилния спорт и при движението на деца. 

Министър Кралев поздрави организаторите на ралито и за проведената акция в Самоков за безопасността на пътя сред деца и младежи. Той приветства идеята да се покаже, че състезанията и високата скорост се провеждат в обезопасени и контролирани участъци, а за младите хора е важно да внимават на пътя, да спазват правилата на движение и да съхраняват човешкия живот.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене