Бензин и дизел поевтиняват в разгара на сезона

1293898070.benzinostancia

Най-масовият бензин поевтиня с 2 стотинки по големите вериги бензиностанции. Така цената на А-95 стигна 2,30-2,31 лв. за литър, пише вестник „Монитор“ в днешния си брой. Сигналите за намалението на цената дойдоха още миналия уикенд, когато по отделни бензиностанции, част от по-малки вериги цената беше смъкната от 2,33 лв. на 2,31 лв. Намаление с 1-2 стотинки се регистрира и за дизела, като в момента той се продава за 2,33 – 2,36 лв. за литър. Газта държи цената си от 0,98 лв. за литър вече повече от месец. Същото важи и за метана, който от началото на юли се продава за 1,59 лв. за килограм.

Лекото намаление на цените на горивата у нас идва на фона на ядрената сделка с Иран, която само за ден смъкна цената на суровия петрол с 1 долар. Според експерти обаче това няма пряко отношение към сегашния спад на цената. Причината е, че у нас промяната в цените на петрола се отразява със закъснение от порядъка на три седмици.

Въодушевлението на инвеститорите от ядреното споразумение обаче не продължи дълго и след първия спад на цените котировките на суровия петрол отново тръгнаха нагоре. Вчера в азиатската търговия лондонският сорт Брент от Северно море с доставка през август повиши цената си с 45 цента до 57,50$ за барел, след като в сряда поевтиня с 1,65$. Аме-риканският лек суров петрол с доставка през август също поскъпна с 39 цента до 51,80$ за барел, след като ден по-рано поевтиня с 1,63$.

И петролният картел ОПЕК вчера повиши цената си до 54,55$. 

Според сайта energy.eu с действащите си цени България се нарежда на трето място по евтин бензин в ЕС. Преди нас са Естония и Полша. При дизела сме шести по цена.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене