Гърция сложи на тезгяха летище, магистрала, пощи… срещу 50 милиарда

78478-632x358

Какво може да си купи инвеститор в Гърция от отворената вече „сергия“? Част от споразумението на кредиторите е страната да задели държавни активи, с чиято продажба или управление, да осигури 50 млрд. евро, с които да погасява задължения.

Парите обаче няма да дойдат бързо, защото чуждестранните инвеститори през последните години избягват страната поради високия риск, коментират финансисти.

Ако все пак някой дойде, какво ще може да купи? „Вашингтон таймс“ публикува класация с 10 предложения за продажба, които са публикувани на сайта на Фонда за развитие на гръцките държавни активи.

Ето какво се продава:

Минерални извори

4 термални извора, които могат да послужат за развитието на спа туризъм. Около някои от тях вече има изградени комплекси.

Международното летище в Атина

Фондът предлага 30% от капитала на стартиралото дейност през 2001 г. летище, което е 31-ото по натовареност в Европа.

Атинската вода

Компанията EYDAP е доставчик на вода за района на областта Атика, която включва и столицата. Предлага се 61% от капитала на компанията, чиито акции се търгуват на Атинската фондова борса.

Бутикови хотели

15 хотела, някои от които недостроени, а други – в исторически сгради, които правителството е създало през 60-те години на миналия век, за да стимулира развитието на туризма.

Hellenic Petroleum

Компанията осигурява две трети от капацитета за рафиниране на петрол в Гърция, като изнася горива за Кипър, Сърбия, Албания, Черна гора и България. Публична компания, държавата търси купувач на 35% от капитала й.

Гръцките пощи

90% от най-голямата компания за пощенски услуги, която има над 750 офиса в цялата страна.

Стадионът „Мир и приятелство“

Открит през 1985 г. и реновиран през 2004 г., стадионът домакинства баскетболния тим „Олимпиакос“, като през годините на него са изнасяли концерти световно известни музикални звезди. Продава се в пакет със земята около него.

Public Power Corporation

Производителят и доставчик на енергия има 7,5 млн. абонати, като се продават 17% от неговия капитал.

Магистралата „Егнатия Одос“

670-километров живописен път, който свързва източната и западната част на Гърция – от Игуменица, до гръцко-турската граница.

Строежи от Олимпийските игри

Три обекта, сред които гребна база и олимпийският център „Галаци“, са предложени в пакет./struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене