С по 2-3 лева скочиха цените на диворастящите гъби „пачи крак” и горските ягоди

i009638

На богата реколта диви ягоди, наричани в родопските общини Гърмен и Сатовча още „зуници“, се радват тази година берачи и изкупвачи.

В момента усилено се берат и продават в изкупвателните пунктове и гъби, като най-масовите са манатарката и пачият крак.

Благодарение на дъждовете в последните дни гъбарите берат големи количества. Част от тях предават в пунктовете, а други заделят за сушене и консервиране за собствените си домакинства.

Доста по-висока в сравнение с миналата година е цената на диворастящата гъба  „пачи крак”. В началото на кампанията  изкупвачите стартираха с рекордната цена от 12 лева, но след като пунктовете бяха заринати от огромни количества, тя падна наполовина, коментират гъбари от Гоцеделчевския регион.

Те припомнят, че през миналата година в разгара на кампанията изкупната цена на пачия крак е варирала от 0,50 до 1 лв. за килограм в зависимост от качеството на гъбата и прецизността на берачите.

qgoda

На висока изкупна цена се радват тази година и берачите на ароматните диви ягоди. Тъй като горските плодове се берат трудно, масово се използват така наречените „дараци“, с които билкарите берат предимно лайка.

Цената на дивите ягоди също бележи повишение с около 2-3 лв. на килограм. В изкупвателните пунктове според качеството тя е от 8,50 до 12 лева на килограм, а по пазарите един килограм се търгува и по 15 лева.

Цели семейства с деца и ученици масово използват тазгодишната богата реколта на горски ягоди и гъби, за да си изкарат допълнително средства за подготовка на учениците за новата учебна година и да подпомогнат домашния си бюджет.

 

INFOMREJA.BG

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене