Намаляват нередовните длъжници към банките

1262590114.danaci

Изпълнителните дела на банките срещу длъжници стават все по-малко – те са под 20% от общия брой дела и намаляват, каза председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев, пише „Стандарт“. Като цяло изпълнителните дела също стават все по-малко, допълни той. Голяма част от оплакванията на гражданите досега са свързани с реда за принудително изпълнение. Но Министерството на правосъдието постигна добра рамка на промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) и те бяха приети от МС през миналата седмица, припомни Дичев. Най-важното в тези промени е създаването на гаранция за несеквестируеми суми в банкови сметки. Досега имаше спор дали парите от майчински, пенсии, социални добавки и др. могат да бъдат запорирани. Заради банковата тайна съдебният изпълнител сега не знае какъв е произходът на средствата на длъжника и запорира цялата сума по сметката. С промените в ГПК този проблем се решава и дори когато заплатата се получава по банкова сметки суми в размер на минималното възнаграждение няма да се блокират. Ще бъдат въведени и електронни запори на банковите сметки, с което ще се намалят таксите, които длъжниците плащат на съдебните изпълнители.

Променят се и условията за провеждането на търговете. Така ще се стигне до повишаване на цените на имоти. Началната цена на търговете няма да пада под данъчната оценка. А срокът за внасяне на цената от купувача ще се удължи от една на две седмици. Така купувачът ще има време да вземе кредит за да придобие имота. 

Друга важна промяна в ГПК касае подсъдността на делата. Сега се позволява кредиторите да злоупотребяват и това се случва не рядко. Така например длъжник от Бургас с образувано изпълнително дело в София трябва да дойде до столицата, за да се запознае с всички материали. Ако вземането е малко, то може разноските да са повече от самия дълг. Това се случва, защото сега изпълнителните дела могат да се образуват по адресната регистрация на кредитора. С промените в ГПК и този проблем ще отпадне.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене