Областният управител на Пиринско алармира: Опасна болест по едрия добитък на километри от границата с България

бисер михайлов

Ако бъде регистрирано едно болно животно в страната, се забранява износа на месо и животински продукти за 3 години

Вземане на незабавни мерки във всички общини от област Благоевград за предотвратяване на появата на болестта заразен нодуларен дерматит по едрите преживни животни. Това ще препоръча областният управител на Благоевград Бисер Михайлов след днешното заседание на Областната епизоотична комисия.

 На заседанието директорът на ОДБХ д-р Стоян Мавродиев и доктор Атанас Григоров, началник отдел „Здравеопазване на животните“ призоваха чрез областна администрация в Пиринско да се вземат всички мерки за недопускане на заразното заболяване на територията на областта. Причината е, че ако само едно болно животно бъде регистрирано във ферма, се налага умъртвяване на всички едри преживни животни от стопанството, а също така се забранява износа от страната на месо и животински продукти за срок от 3 години.

Повод за вземането на превантивни мерки е появата на опасната болест на километри от границата на България, в района на Одрин (Турция).

Заболяването се пренася освен чрез заразени животни и чрез насекоми и кърлежи. Това налага по общини да се вземат мерки за недопускане на болестта в България и в частност в област Благоевград. От Агенцията по храните успокояват, че заразният нодуларен дерматит не се предава от заболели животни на хора и не представлява опасност за човешкото здраве. Той обаче е силно заразна вирусна болест по едрите преживни животни, характеризираща се с треска и изрив от възловидни образувания по кожата. Болестта нанася големи икономически загуби вследствие на намален или изгубен млеконадой, вреди на качеството на кожата. Води и до други производствени загуби, вследствие ограничаване на търговията и невъзможност за движение на едри преживни животни и продукти от тях, от засегнатите региони.

От ОДБХ Благоевград вече са предприели информиране на фермерите за симптомите и превенцията на болеста по едрите преживни животни, а ветеринарните доктори в пограничните райони  правят ежедневни прегледи на животните по заповед на директора на ОДБХ.

От дирекцията по безопасност на храните настояха пред областния управител Бисер Михайлов да се информират общините, които от своя страна да определят терени за евентуално загробване на животни при поява на болестта в областта.

Автор: Станислава Христова, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене