„Престъпник“ в бяла престилка вилнее в болница в Сандански

ожяаРазследващ екип на „Топ Преса“ е по следите на лекар от Санданската болница, за който се твърди, че е ос­новния организатор на група, източваща здравната каса чрез скъпи здрав­ни пътеки. Той е шеф на терапевтичния блок, но няма завършена квалифика­ция по кардиология. Сега я кара, но няма позволение да извършва инвазивна кардиологична интервенция напациенти, но въпреки това го прави вече години наред неза­конно.

Станоев е в основата на странна схема, в която има няколко ключови игра­чи. Първа по верига­та се явява жена му д-р Ивелина Станоева, която като общо- практикуващ лекар изпраща в повечето случаи без основание пациенти за коронарография. Те уж тряб­ва да бъдат подложе­ни на„продухване“ от д-р Захаров, който е от болница Токуда в София, но работи по съвместителство и в Санданската болница „Св. Врач“.

Проверка на „Топ Преса“ установи, че д-р Захов в повече от 90% от случаите не е в Сандански и коро- нарографията, дори и поставянето на стент, се извършват незаконно от д-р Станоев с благосло­вията на шефа на болницата д-р Тонев. Освен че извършва нелегално инвазивна манипулация, д-р Станоев криеот екипа си колко пари прибира на пациент по цялата пътека на здравната каса. Раз­следването ни устано­ви, че коронарографията с поставянето на стент е около 5000 лв от здравната каса и всичко по тази здрав­на пътека на болница­та в Сандански е тайно и обвито в мистерия, в това число и десет­ките смъртни случаи, прикривани години наред. За шефа на те­рапевтичния блок д-р Станоев се знае, че гледа на всеки па­циент като на торба с пари и затова си позволява да подла­га на инвазивна манипулация и хора с тежки заболявания, за които е противопоказно да бъдат „продухвани“, както се изразяват самите болни.

Десетки семейства на покой­ници се готвят да внесат сиг­нал до главния прокурор Со­тир Цацаров, че роднините им, които са представяли епикризи, че са инсултно болни или диабетици или са с бъбречна недостатъчност, са подлагани на коронарография, което е равносилно на убийство притакъв тип заболявания.

„Топ Преса“ разбра, че д-р Станоев на практика си е на­правил частна клиника в об­щинската болница. В отделе­нието по кардиология всичко е скрито, тайно и заплатите са драстично по-високи в сравне­ние с останалите отделения. Упорито се говори, че офици­ално Станоев се разписва сре­щу 8 000 лв. месечна заплата. По-висока от тази на премиера и президента. А медсестрите, които са част от престъпната схема също са мотивирани с по около 2 000 лв. месечна заплата. Сестрите обират не­гативите пред пациентите и им поднасят за подпис доку­ментите, че са съгласни да имправят „продухване“ на кръвоносните съдове. Проучването ни показва, че особено лесно се работи с ром­ския контингент, който заради ниското ниво на образование са по-лесно манипулируеми. Екипът ни установи, че за да има отделение по инвазивна кардиология, е задължително съгласно нормативните ме­дицински документи да има кардиохирурзи и инвазивна лаборатория.

Всъщност целта на д-р Станоев е да приватизира кар­диологичното отделение. Така както въпреки волята на мнозинството от лекарите в Сандански приватизираха по­ликлиниката, сега пак задку­лисно Станоев иска да грабне за жълти стотинки най-пече­лившото отделение на болни­цата „Св. Врач“ в курортния град.

Пациентите изобщо не знаят какво подписват и какви ще са последиците за тях след това. Разследващият екип на „Топ Преса“ провери и установи, че схемата стига и до скъпите лекарства след коронарогра- фията, които дори и реимбур- сирани – като медикаментите „Плавакс“ и „Крестор“ – въз­лизат на над 100 лв на месец, което е непосилно за хора с по-ниски доходи.

Упорито се твърди, че д-р Станоев, който бе председател на инициативния комитет на кмета Тотев, сега ще бъде кан­дидат за кмет и за общински съветник от Реформаторския блок. Много хора в Сандански вече са запознати с порочната практика да влизаш с вирус­на пневмония и да излизаш със стентове, за да източат за сметка на живота ти 5000 лв. от здравната каса и са готови да линчуват д-р Станоев, кой­то все по-рядко се появява на публични места.

През последните 3-4 години в Санданската болница не е про­веждано общо събрание. Всич­ко е на принципа шушу-мушу между шефа д-р Тонев и д-р Станоев, който е мозъкът на схемите за източване. Лека-

ри, пожелали анонимност, са потресени от наглостта и безочието на Станоев, който многократно с присъщото си високомерие е заявявал, че останалите отделения трябва да мълчат, защото той ги хра­нел.

„Топ Преса“ научи от дос­товерен източник, че за д-р Станоев и съпругата му има разработка в ДАНС – Благо­евград за незаконни доходи в особено големи размери. „Топ Преса“ пита защо мълчи Ми­нистерство на здравеопазва­нето или Москов си затваря очите, защото Станоев ще е кандидат на Реформаторите. „Топ Преса“ установи също, че през последните 3 години д-р Станоев е попълвал деклара­ции на НАП с невярно съдър­жание, което по смисъла на наказателния кодекс е престъ­пление.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене