755 нарушения в извънболничната помощ в Пиринско за 6 месеца, глобите за 65 400 лв., 20 000 лв. върнати в Здравната каса за отчетена, но неизвършена дейност

248-01-08-7724-d-r-Kondev

Санкции в размер на 65 400 лв. за констатирани нарушения и 20 000 лв. неоснователно получени суми за отчетена и неизвършена дейност са наложени на лекарите от извънболничната помощ в Пиринско за изминалите 6 месеца. Населението на Благоевградска област се обслужва от 192-ма лични лекари, 342-ма специалисти и 281 стоматолози по сключен със Здравната каса договор.

„570 проверки, финансови и медицински, са извършени в извънболничната помощ за полугодието”, заяви шефът на Здравната каса в Пиринско д-р Румен Кондев. На 35 лични лекари е наложена санкция за превишаване на регулативните стандарти за първо и второ 3-месечие /брой отпуснати направления за специалист/. От Здравната каса поясниха, че всеки личен лекар при разходване на определения обем има право на допълнително разпределение на талони след подаване на аргументирано писмо, както и ползване на 10% от лимитите за следващото тримесечие.

„Медицинските направления трябва да се разходват съобразно потребностите на пациентите, макар и не често срещано, някои общопрактикуващи лекари не следят коректно колко направления са отпуснали”, каза д-р Кондев и поясни: „Личните лекари и специалистите от извънболничната помощ разполагат за всяко тримесечие с точно определен брой медицински направления: за преглед и консултация със специалист; за медико-диагностични изследвания; за високоспециалзирани дейности. Личният лекар има право по преценка и при необходимост да издаде няколко направления на един пациент в един и същи месец в зависимост дали състоянието на пациента е спешно и изисква спешна консултация, или търпи отлагане във времето.

Редно е и пациентите да знаят, че личният лекар не може да издаде ново направление към специалист за едно и също състояние – диагноза. Издаденият талон е в сила до 30 дни от първичния преглед при специалиста и той има задължение в този период да следи състоянието на пациента и да осъществи вторични прегледи”, заяви д-р Румен Кондев.

Сред установените нарушения от контролните инспектори са и дублиране на дейности на хоспитализирано лице – когато пациентът се води лежащо болен, е отчетена извършена дейност при личния лекар или специалист. Например пациентът вече е приет в болница, а лицето дава направление след 4-5 дни при специалист от доболничната помощ, поясниха от Районната здравноосигурителна каса.

Сред нарушенията е и неправилно попълване на амбулаторните листа, документът не се разпечатват и представят за подпис на пациента, не се спазва и работният график.

При аптеките най-често допуснатите нарушения са: не се съхранява информация за движението на лекарствени продукти и не се отчитат тези, които се поемат от Здравната каса; не се изисква документ за самоличност при изписване на скъпоструващи лекарства по рецептурна книжка и други.

При медицинските проверки в доболничната помощ най-често срещани нарушения са липсващо оборудване и позиции в спешния шкаф, неизвършени диспансерни и профилактични прегледи; неуведомяване на Районната здравноосигурителна каса при отсъствие от работа. /struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене