Шефовете на полицаите, били двойка през нощта, прикриват насилие от униформени за втори път

77629-632x358

Полицаите, приложили насилие при ареста на момче и момиче в центъра на София, са служители на столичното Първо РПУ. Информацията по скандалния случай излезе наяве след излъчването на видеоклип, заснет от свидетел на бруталните сцени и изпратен до „Господари на ефира”. Във видеото се вижда как разговорът между служителите на реда и младата двойка, спрени за рутинна проверка на документи, постепенно прераства в акт на потресаващо полицейско насилие. Главният потърпевш в случая е момичето, което получава ритници, обиди и псувни от служителите на МВР.

„До този момент е установено, че видеоклипът е от 19 декември миналата година. Патрул на Първо РУ бил изпратен на ул. „13 март“ по сигнал за възникнало сбиване и нарушаване на нощната тишина. При пристигането си на адреса, служителите заварили жена и мъж, които се карали на улицата. Полицаите предприели действия по установяване на самоличността на двамата. Документ показал само мъжът, младата жена отказала да представи личната си карта. Двамата били отведени в полицейското управление, където е установена самоличността на жената. Извикан бил и екип на Пътна полиция, който да тества задържаните за алкохол. При жената дрегерът отчел наличие на 1.59 промила, а при мъжа – 0.53 промила. По случая веднага било образувано бързо производство за хулиганство“, гласи съобщение, разпространено от СДВР.

Директорът старши комисар Младен Маринов вече е разпоредил дисциплинарна проверка.

По времето, когато е извършен грубият арест, директор на Първо РПУ е бил настоящият началник на варненската полиция Даниел Пашов. Той и някогашният му подчинен и сегашен шеф на „Охранителна полиция” в морската ни столица Никола Панчев, бяха замесени и в още един скандал с полицейско насилие, станал обществено достояние.

През април миналата година служители на реда обвиниха момче и момиче в хулиганство, твърдейки, че Александра Стоилова се е нахвърлила върху полицая Кристиян Стоянов и му скъсала униформата.

Запис от охранителна камера в полицейското управление обаче доказа, че „потърпевшият” пазител на реда сам е скъсал пагона си. Опитът за измама беше прикрит както от Панчев, така и от Пашов.

Заради въпросните нарушения Панчев е бил наказан с уволнение, а Пашов – с порицание. Поне по документи. Вместо това, двамата получиха отговорната задача да застанат начело на варненската полиция.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене