Стотици съборяни излапаха жертвените агнета на курбана в Ракитна в чест на света Неделя, отец Яне освети яденето

150-12-02-rakitna2

Стотици миряни почетоха в аванс света великомъченица Неделя. Под жаркото юлско слънце стотици роднини, приятели и гости се събраха да запалят свещичка за здраве. Кметът на Симитли Апостол Апостолов също уважи празника, както и кметовете на съседните на Ракитна села. Курбан от няколко жертвени агнета къкреше в казаните, организаторите нагостиха всички присъстващи. Отец Яне отслужи празнична литургия и освети вкусния курбан и десетките питки и погачи, приготвени от ръцете на сръчни домакини. Оркестър се погрижи за доброто настроение на всички. Кръшни хора се виеха около масите, а хората се веселиха от сърце.

150-12-02  rakitna4

По традиция на 7 юли в планинското село Ракитна в подножието на Пирин всички празнуват. В Цръгналова махала има параклис, наречен на света великомъченица Неделя. Параклисът е граден преди десетина години на мястото на старо оброчище.

150-12-02 rakitna1

Неделя, или Кириакия, е една от най-тачените от българите светица и великомъченица. Църквата ни отбелязва на 7 юли и Неделя на всички български светии. Денят се чества във втората неделя след Петдесетница и в него се отдава почит към всички исторически личности, живели по българските земи, които са канонизирани за светци.

Снимките

 

1 Миряните похапнаха от вкусния курбан

2  Изви се кръшно хоро

3  Десетки запалиха свещица за здраве край параклиса

В-к: Вяра

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене