Инж. Дамян Дамянов: 50-60 км нови горски пътища ще бъдат изградени на територията на ЮЗДП – Благоевград до края на следващата година

e6ac418c2624fcf77b53bf94bedc7821

50-60 км нови горски пътища ще бъдат изградени на територията на ЮЗДП до края на следващата година. Това каза пред журналисти директорът на предприятието инж. Дамян Дамянов, който вчера заедно със зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов даде старт на строителните дейности на нов автомобилен път в землището на санданското село Бождово.

Инж. Дамянов обясни, че миналата година в региона са започнати три пътя – в ДГС „Елешница“, в ДГС „Гърмен“ и третият в ДГС „Симитли“. До дни предстои да бъде открита строителна площадка, с която започва изграждането на още път – „Гостунски чарк“ на територията на ДГС „Места“.

„До края на годината ще бъдат завършени документалните процедури по още два проекта за горски пътища в ДГС „Кресна“ и ДГС „Земен“, уточни директорът. Освен за нови пътища, ЮЗДП работи по проектирането на основни ремонти и на съществуващи пътища, част от които са в доста окаяно състояние.

Предстоят ремонти на горски отсечки в Катунци, Якоруда, Сатовча, Гърмен, Гоце Делчев и в други горски стопанства. Планувано е също изграждането на нов бараж на Благоевградска Бистрица.

„13 милиона са инвестициите на територията на ЮЗДП за горски пътища през годината“, каза пред журналисти зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов, който заедно с инж. Дамянов дадоха старт на строителните дейности на нов автомобилен път в землището на санданското село Бождово

Той поясни, че за последните 20 години общата сума в държавата за строителство и ремонт на горски пътища е около 20 милиона лева.

„Важно е да се строят горски пътища, за да се достигне до този обществен ресурс, който да бъде правилно опазван и стопанисван. Горските пътища са с трайна добре запечатана настилка и по тях могат да се движат всякакви превозни средства , включително ТИР-ве и малки автобуси“, обясни доц. Костов.

По думите му стана ясно, че Министерството на земеделието и храните, освен в нови горски пътища, инвестира около 100 милиона годишно за ремонт и поддръжка на съществуващите баражи, повечето от които не са ремонтирани от 50 и 60-те години на миналия век, когато реално са изградени. Скоро започва ремонт на баражите в района на Мелник, Сандански и Катунци.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене