Проф. Михаил Константинов: Светът е изправен пред финансов апокалипсис! Гърция може да разруши ЕС и НАТО! Знае се кой създаде „Ислямска държава“!

Михаил Константинов

Целият свят е обърнал взор към Гърция в момента. ЕС е в паника каква политика ще избере страната – дали ще предпочете евроатлантизма, или ще се ориентира към Русия и Китай. И така ще се превърне в заплаха за разпад на ЕС. 

В България мненията за кризата в Гърция и как тя ще ни се отрази са разнопосочни. Едни потриват доволно ръце, че Алексис Ципрас бойкотира ЕС. Други пък изпадат в паника, че България като съсед на Гърция също ще пострада.

Потърсихме проф. Михаил Константинов за анализ на кризата и за прогнози какво ще се случи в близко бъдеще.

Интервю на Албена Борисова

– Какви са прогнозите ви за Гърция, проф. Константинов? 

– Лоши. И не само за Гърция, но и за ЕС, и за целия свят. Проблемът „Гърция“ е малък, защото страната е малка. И дълговете й са малко. Но тя може да отпуши процес, който да доведе до фалит на света. И това е много зримо. В момента в света са напечатени 3 трилиона евро финансови боклуци. Всъщност, евро или долари, няма никакво значение.

– Как да ви разбирам? Говорите за пари, които нямат покритие ли?

– Да, точно така. И не не става дума само за банкноти. Ами за и акции, и други документи, които нямат никакво покритие. Те надвишават материалните активи. Хубавото е, че материалните активи си остават. Обаче няма да има с какво да се купуват.

– Преди време в интервю за ПИК казахте, че сме на такова ниво, че в един момент баба Гинка от Гинци може да се окаже по-богата от Бил Гейтс?! Това ли имате предвид?

– Да. Защото ще гръмне финансовата система. Хората в банките, в това число и Бил Гейтс, ще си загубят парите. А баба Гинка си има натурално стопанство и ще има какво да яде.

– Много апокалиптична картина чертаете?

– Ако не се намерят читави специалисти, които да предложат спешен вариант за спасение, не ни очаква нищо добро. Човек живее с вода, въздух и храна. Аз очаквам в един момент американската армия да тръгне по света да търси храна, вместо да защитава границите на страната. Ако сега напечатените 100-доларови банкноти се сложат в куфарчета, то те ще тежат колкото 10 самолетоносачи. Много пари – без покритие, това е истината.

–  Гърция обаче може да повлече крак, както се казва. И след нея и други страни да започнат да напускат еврозоната и ЕС?!

– Не само излизането може да се отприщи. Франция, Италия, Испания и Португалия не са по-добре от Гърция финансово. Великобритания дори е най-зле с над 1 трилион евро дългове, скоро ще станат вече 2 трилиона евро. Япония, тази голяма сила, пък е най-зле в света откъм дългове. Италианските банки са пред фалит.

– Най-големият длъжник в света е САЩ. Но за тях нищо не се говори…

– Така е. Не се говори обаче, защото те си плащат лихвите в долари, които си печатят сами. А доларът отдавна е рухнал, но това не е съобщено официално никъде. САЩ печатят около 3 трилиона долара безд покритие годишно. А ЕС печати по 1 трилион евро на година. Всички обаче говорят за нещастната Гърция, защото така е по-лесно. Малка държава…

– Какво бъдеще виждате за Гърция на фона на целия апокалипсис?

– За Гърция няма значение какъв ще е резултатът от референдума. Банките така и така няма да отворят поне още няколко месеца. Защото просто няма банкноти в тях, няма евро.

– Ще си сменят ли еврото с драхма?

– Те нямат друг избор. Ще я върнат. Но и тя ще е без покритие. ЕС трябва да намери начин за нова организация при взимането на решения чрез друго мнозинство. Защото сега Гърция на инат може да блокира и ЕС, и НАТО.

– Как ще ни се отрази гръцката криза на нас?

– Зле. Не може комшията да страда и ние да сме добре. Пълни идиоти са тези, които потриват доволно ръце за случващото се в Гърция. Важното е да не изпадаме в паника. Защото паникьосаният човек се дави по-лесно. Колкото и да е невъзможно в тази ситуация.

– И при цялата си криза Гърция е много по-добре от България?! Доскоро взимаха 14-та заплата, сега никой не отменил 13-та?

– Е, по-развита страна са от нас. Не знам за заплатите. Но те имат производство, туризъм. Но и те не произвеждат всичко. А останалото необходимо за хранене нямат с какво да си го купят.

– Русия и Китай на този фон се развиват много бързо, не са ли следващите финансови стожери на света? Гърция в крайна сметка не играе ли тези византийски номера на ЕС, защото има обещание да получи нови заеми от тези две големи страни?

– Нямам информация. Но е твърде възможно. Русия винаги е била сила. И сега – също. Макар и все още не толкова мощно развита. Но е сила, безспорно.

– Европейското самоизчерпване няма ли да отвори път на богатите арабски страни, а и на превърналата се в мода „Ислямска държава“ в момента?

– Знае се кой създаде и талибаните, и „Ислямска държава“. Това е Западът. Да бъдат така добри, както ги създадоха, така да си ги махнат. /pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене