Свържете се с нас

Таблоид

Благодарение на Лев Инс хеликоптер кацна на стадиона в Г. Делчев

Published

на

11693074_10203290150735076_92258476_n (1)54-годишен мъж от гърменското село Хвостяне пострада тежко при трудова злополука в гоцеделчевското предприятие за преработка на пластмаси „Пиринпласт“. Сигналът за инцидента е подаден към 12,40 часа вчера. Злополуката е станала при работа с щанц преса за заготовки, когато 54-годишният Али Ариф Папучи извършвал настройки за производство на нов вид изделие. „Машината има 4-5 блокировки, но не е спазена инструкцията настройките да се правят при изключен двигател“, коментира пред ИНФОМРЕЖА директорът на Инспекцията по труда в Благоевгра Петър Попадиин.Али Папучи е бил премазан от пресата в горната част на тялото. Той е закаран в Спешния център в Гоце Делчев в много тежко състояние, с черепно-мозъчна и гръдна травма.  В момента  хеликоптера който е осигурен от застрахователна компания Лев Инс е на стадиона, който ще го транспортира за Пирогов. По думите на Попадиин раненият работник е бил сред най-квалифицираните в предприятието.

ОЧАКВАЙТЕ ДО БРОЕНИ МИНУТИ ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО 

11693074_10203290150735076_92258476_n11693079_10203290151895105_1422262013_n

коментара

Таблоид

Крава, щъркели и лъвчета обединиха нацията

Публикувано

на

» Животинки правят това, което политиците не успяват

» Терез и Масуд вдигнаха на бунт България, бегълката Пенка просълзи целия ЕС

Нацията с притаен дъх чака тежката дума на властите за съдбата на кравата Пенка. И как иначе? Съдбите на онеп­равдани животни у нас са една от малкото каузи, под чийто флаг се обединяват всички. Няма животинска орис или че­тирикрака неправда, които да не станат повод я за протест, я за кампания и дори за бунтове пред портите на властта.

Най-пресният пример е имен­но кравата Пенка, чиято съдба достигна чак до Албиона, бю­рократите в Европейския пар­ламент и дори до началника му Антонио Таяни. Пенка не може да разчита на еколози, но при добър маркетинг (бунт на нейни сподвижници пред Министерския съвет), току-виж успяла да прокара и нова евро­пейска директива, за да й спес­тят сатъра. Пенке, с теб сме, то цяла Европа е с теб…

Две лъвчета преди месеци също станаха повод за истин­ско обединение на народа, виж­дано само около датите 24 май и 2 юни – Терез и Масуд. Съд­бата на двете животинки изка­ра на бунт на жълтите павета стотици поддръжници на лъ­вовете. Над 40 000 души пък се подписаха в апел бебетата да заминат и да се спасят извън страната. Премиер и минис­тър дори се хванаха за гушите дали Терез и Масуд трябва да останат тук, или да отпътуват за Холандия. Тъй като тук ус­ловия за тях нямаше, за да се развиват пра­вилно.

Същата съд­ба сполетя и трите не­връстни ме­чета, спасени край Доспат – живинките се озоваха в Гърция за ре­абилитация. Поредното до­казателство, че ако не е обще­ството, то дър­жавата хич я няма в грижата за животните откъм условия. Поне мечетата ги спасиха властите в Смолян­ско, но отново се наложи да търсят щастието си като миг­ранти.

Че държавата я бива за пиар с добродетелта, стана ясно когато общински съветници и местни партийни лидери се юрнаха да се снимат как спа­сяват бедстващите щъркели в Силистренско в началото на пролетта. Макар преди тях скромният Сафет Халид от село Зарица да подслони в къ­щичката си няколко птици, ги­нещи от студ, въпреки че едва сам имаше къде да се сме­сти там. Неговата истинска, човешка история също като Пенкината достигна и чуждес­транни ширини. А примерът на Халид последваха стотици на­шенци, които буквално „съби­раха“ щъркелите от снеговете и ги подслоняваха в домовете си, без да ги е грижа от зарази.

Нито Халид, нито някой от другите спасители на щърке­лите не поиска „европейско финансиране“ за доброто дело. И доказаха, че невинаги пари­те са фактор, за да се помогне на бедстващи животни. Въпре­ки че държавата обожава да харчи средства, за да се хва­ли след това с бройката спа­сени таралежи и костенурки. А се дават милиони, тъй като инфраструктурните проекти иначе биха из­требили поло­вината животни в родината, жа­лят се еколози. По списъка на премиера Бойко Борисов само Ной е спасил повече животни от неговите пра­вителства. „Чер­веният дрънда­вец спасихме на „Струма“ – 6,5 милиона лева дадохме пове­че, за да може да спасим дърдавец или дрън­давец, да не объркам името. За мечки, за таралежи, за вълци, за лисици, за костенурки, за прилепи, за врабчета огради, за всичко сме направили“, из­реди пред БНТ преди време премиерът. А съвсем наскоро подчиненият му регионален министър Николай Нанков пуб­ликува огромен ферман, пос­ветен на съдбата на колония лалугери, които министерство­то му ще спаси. Иначе ще бъ­дат издавени от новостроящия се язовир „Луда Яна“.

Няма спирка пред властта, що се отнася до поява в меди­ите, свързана с животни. Като кандидат-депутат министър Лиляна Павлова и бременна скарида се превърнаха в прес­комюнике от централата на ГЕРБ, посветено на благород­ството на бъдещата депутат­ка… Дори и омразни на хората компании като енергото стават по-мили и драги с кампании за спасяването на животни. Един от тримата на пазара за ток стартира акция по спасява­нето на царския орел с обезо­пасяването на 1000 стълба от мрежата. Дали някой е виждал орел (и то царски), кацнал на електрически стълб, е доста спорно, но старанието трябва да се уважава.

Затова, Пенке, дръж се! Теб няма да те дадем зян да ста­ваш като петнистия ловчан­лия Алонсо. Чиято трагична съдба също разплака цяла България.

Надя Панкова

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

коментара

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО

Таблоид

ЗА ХВАЛБА СИ Е! ДГ „Калина“ в Дупница вече сама си произвежда ток, в България има още само една

Публикувано

на

В Детска градина „Калина“ днес официално откриха фотоволтаична централа за производство на енергия. На минитържеството в двора на детското заведение присъстваха кметът на Общината инж.Методи Чимев, заместникът му Крум Милев, родители, както и служители от администрацията, които бяха ангажирани по реализацията на проекта. Централата е с мощност 27 кW, включваща 110 панела, монтирани на покрива на детското заведение. Има и система за автоматично регулиране на температурата в сградата. „Това е втората в страната детска градина с такава централа и първа клас А енергийна ефективност, с което се доближава до изискванията за сграда с почти нулево потребление“, обясни експертът от Община Дупница ангажирана по реализацията Десислава Иванова. Първата детска градина, официално сертифицирана като пасивна сграда е в Габрово.

„Благодаря на всички, които бяха ангажирани с реализацията на това начинание. Благодаря на инж.Чимев, че повярва в начинанието и Община Дупница кандидатства за това и спечелихме. Защото, когато вървиш по неутъпкан път и си първи, тогава е по-трудно. Но в крайна сметка успяхме. Сега ще можем да си намалим разходите и да се насочим към друга реализация в нашата детска градина – да си направим басейн“, обясни директорката на детското заведение Рени Хаджийска, която е известна в града със своята находчивост и желание за работа.

„Поздравявам за пореден път г-жа Хаджийска, която не се спира пред нищо в името на не отличните, а в създаването на перфектните условия за децата. Радвам се, че успяхме да го реализираме и да сме първата детска градина в България от клас А и втора в страната. Самият технически проект бе изготвен чрез друг наш проект финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество с Република Македония в предишния програмен период. Сега явно трябва и за басейн да помагаме“, лаконичен бе инж.Чимев, който заедно с Хаджийска плиснаха менчето с водата за новата придобивка.

Произведената от фотоволтаичната централа електроенергия ще покрива половината от нуждите на детската градина за електроенергия и 1/3 от цялостните енергийни нужди. За сравнение потреблението на електроенергия на детската градина за месец април 2018г. е 4 мWh. Очакваното годишно производство на централата е 30 мWh или средно 2,5 мWh на месец.

Сравнение с периода преди санирането на сградата – за м.април 2008г. потреблението само на електроенергия е било 6 мWh месечно. В този период отоплението се осъществява с нафта, при огромен разход на отоплителната инсталация. Въпреки това трудно е осигуряван необходимият комфорт за децата, за което са включвани допълнителни електрически уреди.

Проектът на Община Дупница за детската градина е с финансиране осигурено от Националния доверителен екофонд. Стойността му е 107 919,53лв., от които 15 % са съфинансиране от бюджета на детската градина.

Децата бяха подготвили музикална програма и създадоха още по-голямо настроение у присъстващите.

image-0-02-04-1df6e8c1c77aaa25adb07abeccb2fee8d2b429f7ddf7c6641f58fba6cb6e3e49-VIMG_2896IMG_2916IMG_2938

коментара

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2018
П В С Ч П С Н
« май    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПОПУЛЯРНИ