Полша поздрави Вежди Рашидов за отварянето на българската културата към света

вежди рашидов

Предложението на министъра на културата Вежди Рашидов за подписване на тригодишна програма за културно сътрудничество между двете министерства беше прието с готовност от Малгожата Омиляновска – министър на културата и националното богатство на Полша. Двамата министри имаха днес работна среща във Варшава, на която присъства и българският посланик в Полша Василий Такев.

„Приветствам и другата идея на министър Вежди Рашидов за съвместно споразумение за филмови копродукции и сме готови да подпишем и такъв документ“, заяви министър Малгожата Омиляновска. Тя поздрави министър Рашидов за впечатляващата българска изложба в Лувъра, за усвояването на евросредства по проекти на българското Министерство на културата, както и за откриването на новата Национална галерия „Квадрат 500″ в София. Полската министърка на културата, която е специалист по история на изкуствата и архитектурата и е запозната с благоустройството в центъра на София, беше много впечатлена и от изграждането на Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“ на столичното Ларго – също проект на екипа на министър Рашидов, пише „Стандарт“.

Двамата министри обсъдиха и конкретни възможности за бъдещо сътрудничество в областта на театъра, музиката, литературата, музейното дело. Министър Омиляновска остана силно изненадана от факта, че в 7-милионна България има повече от 50 държавни театъра, опери и филхармонии. „В 40-милионна Полша имаме само два държавни театъра – това са Народният театър във Варшава и Старият театър в Краков, както и една държавна опера и една държавна филхармония. Останалите сценични културни институти у нас са общински и частни. Държавата също ги подпомага, но само на проектен принцип“, обясни Малгожата Омиляновска. Тя увери министър Рашидов, че Полша е готова да предостави на България опита си и с изграждането на Музей на Холокоста, открит миналата година и реализиран с европейски средства.

Двамата министри се обединиха и около идеята градовете Вроцлав и Пловдив да си сътрудничат в подготовката на проявите за Европейска столица на културата.

„Българската изложба „Епопея на тракийските царе“ в Лувъра е изключителен успех за България и за Вас като министър. Вие постигнахте в този световен музей това, което е мечта за много други европейски държави“. С тези думи бе посрещнат българският министър на културата Вежди Рашидов във Варшава по време на всички останали свои срещи по време краткото си работно посещение в Полша. Вежди Рашидов получи поздравления за отварянето на българската култура към Европа и света и при срещите си в най-новия полски музей на изкуството в парка „Лаженки Крулевские“, открит само преди 10 дни, както и при посещението си в Народния театър и при срещите си в Българския културен институт и в салоните на Българското посолство.

Министър Рашидов е първият чуждестранен министър, който разгледа току-що откритата кралска колекция на скулптурата в лятната резиденция на последния полски крал Станислав Август в „Лаженки Крулевские“. Директорката по изкуствата на най-новия полски музей Изабела Захович и главният консерватор Пиотр Замбжицки изразиха пред министър Рашидов готовност за активно сътрудничество с България, особено след приключването на проекта за нов павилион за международни изложби, който се реализира тук в момента в партньорство с прочутия Рийкс Музеум. Очаква се „Лаженки Крулевские“ да бъде посещаван от 2 милиона души годишно.

Вежди Рашидов е много популярен в Полша с творчеството си, защото е носител на сребърен медал на Триеналето на портрета и скуптурата в Гданск и е участвал в Международния симпозиум на скулптурата в Оронско много преди да стане министър. Той е имал изложби във Варшава и Краков, а негова скулптура десетилетия наред бе изложена пред една от най-известните галерии в центъра на Варшава.

Министър Рашидов посети и Народния театър във Варшава, директор на който е прочутият актьор и режисьор Ян Енглерт, изиграл легендарната роля на отец Ередия в кинокласиката „Осъдени души“ (1975 г.) на Въло Радев. На срещата си с Ян Енглерт министър Рашидов договори възможности за още по-активен обмен в театралната сфера между България и Полша. Директорът на НФЦ Павел Васев, който е в състава на българската делегация, връчи на Ян Енглерт почетен плакет „Лачените обувки на българското кино“, изработен по повод 100-годишнината на българското кино.

По-късно Вежди Рашидов откри в препълнените салони на Българския културен център във Варшава изложбата „Това сме ние“ – живопис, графика и илюстрация на учители от Националното училище по изящни изкуства „Илия Петров“ в София. Директорката на института Калина Станчева и екипът й бяха специално приветствани от министър Рашидов и от българския посланик във Варшава Василий Такев за голямото усърдие, с което работят за разширяването на присъствието на българската култура в Полша. Благодарение на нашия културен институт преди няколко седмици в прочутото варшавско кино „Култура“ бе показан за първи път в Полша от създаването си преди 40 години филмът „Осъдени души“.

На специална церемония в Розовия салон на българското посолство министър Рашидов награди Ян Енглерт с най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век“ – печат на Симеон Велики. Обичаният у нас от десетилетия актьор Ян Енглерт бе удостоен с престижната награда за неговия принос в развитието и популяризирането на българската култура в Република Полша.

„Културата е най-добрият посланик на България пред света, именно културата сближава народите и държавите“, заяви Вежди Рашидов. Ян Енглерт благодари от сърце за високото отличие и възкликна: „За първи път ми се случва министър да дойде при мен, а не аз да отида при него. За моите 100 филма в Полша нямам награда, но сега наградата, която ми връчва министър Рашидов, ме зарадва много, тя е чест за мен!“

Ян Енглерт разказа също, че преди 20 години е бил в казиното в Монте Карло заедно със свои познати и един от тях – полски бизнесмен, си загубил паспорта. Повикали управителката, тя дошла, огледала компанията, посочила Енглерт и заявила: „Аз ви познавам, вие сте български актьор“. „Ето това е филмът „Осъдени души“ и България в моя живот. Затова и наградата „Златен век“ ми е много скъпа“, заключи прочутият актьор.

С високото отличие „Златен век“ – печат на Симеон Велики за заслугите им за популяризиране на българската култура в Полша министър Рашидов награди и почетния консул на България в гр. Вроцлав Ян Хоростовски и прочутия скулптор проф. Мариан Конечни – автор на много известни творби. Проф. Конечни работи от много години и върху един интересен проект за паметник на крал Владислав Варненчик във Варна, който очаква реализация.

Полската национална телевизия и Националното радио излъчиха в най-гледаните си емисии обширен репортаж за посещението на министър Вежди Рашидов във Варшава. В най-популярната си емисия Полското национално радио излъчи днес интервю с българския министър на културата, в което се акцентира на отварянето на българската култура към Европа и света и на предстоящото обсъждане на нова тригодишна програма за културен обмен между България и Полша. И двете медии акцентират и върху високото отличие „Златен век“, с което министър Вежди Рашидов удостои тримата известни полски творци – Ян Енглерт, Ян Хоростовски и проф. Мариан Конечни.

pik.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене