40 кредитни милионери в КТБ излизат на светло

ктб

Фалиралата банка е работила като класическа пирамида

Имената на над 40 кредитни милионери с кухи фирми изплуват в специалния доклад на комисията за КТБ в парламента, съобщава „Стандарт”. Такъв е всеки трети случай при най-големите заеми, които са над 120, става ясно от събраните материали за фалиралата банка. Те са близо 400 страници, като 150 от тях са документи и писма във връзка с проучването на трезора, коментираха финансисти, участвали в част от закритите заседания на комисията.Изводът е, че КТБ е работила като класическа пирамида, а кухи фирми са източвали трезора. Докладът ще бъде огласен след приемането на поправките в закона за кредитните институции, според които банковата тайна пада за необезпечени длъжници. Парламентарната комисия за КТБ е установила, че една и съща схема е действала безотказно в различни периоди.

Първоначално фирмата Х тегли малък кредит, но го обслужва перфектно. Така натрупва история като съвестен кредитополучател. Следва желание за нов заем, който е в пъти по-голям от първия, но също е отпуснат без проблем от КТБ. „Последващите кредити вече са стигали до 1 млн. лв.”, отбелязват специалистите.

След като крупната сума е вече разписана срещу кредитополучателя Х, то фирмата веднага прехвърля парите на друго дружество Y под формата на заем. А кредитът в КТБ престава да се обслужва. Председателят на временната комисия за КТБ Десислава Атанасова вчера не се ангажира с потвърждение за съдържанието на доклада. Тя припомни, че материалите ще бъдат внесени в парламента едва след като се гласуват окончателно на второ четене в пленарна зала промените в Закона за кредитните институции. /www.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене