Николай Чолаков – брокер в Солун, роден в Разлог и живял в Благоевград: В България все още имаме едно „корекомско мислене“ и не сме свикнали да работим като европейци

niki-269x250Цялата система в Гърция за жалост е гнила – имат адски голяма и излишна бюрокрация, която взима заплати, несъществуващи никъде по света!

– Здравей, Николай, би ли се представил на нашите читатели?

– Казвам се Никола Чолаков, роден съм на 04/07/1974 г. в град Разлог, но от 1982 до 1996 г. съм живял в Благоевград. От 1996 година до днешна дата живея в Гърция. Първите 12 години в Атина, а последните в Солун.

– Защо избра Гърция, как се случи, че дойде тук?

– Защо избрах Гърция… и аз не знам, след отказ за закон-но емигриране във Франция и Норвегия се насочих към Гърция. Най-близо е до България с прекрасен климат и имах възможност за дългосрочна виза. За Гърция се бях информирал за промени в имигрантските закони, които ми позволиха да остана.

– Кога въобще реши да емигрираш?

– Окончателното ми решението за емиграция бе взето докато отбивах военната си служба. По природа съм авантюрист. От ранна възраст исках да емигрирам поради икономическото и политическото положение в България. Точните причини са доста сложна тема, която би отнела много време.

– Как преминаха тези години тук, с какво си се занимавал?

– Както казах, живял съм 12 години в Атина, работил съм много различни по своята същност професии. От чистач до управител на ресторант от голяма верига. Последните години, както споменах по-горе живея в Солун и до преди един месец работих в една агенция за недвижими имоти като брокер. В момента работя като стажант управител към голяма гръцка верига магазини. Сега съм на обучение за управител на магазин от тази верига в София.

– Значи си решил да се връщаш обратно? Не се ли чувстваш добре тук (в Солун – б. а.)?

– Определено не се чувствам добре, след 16-17 години живот в Гърция ми е трудно да свикна с мисълта, че трябва да се прибера в България дори и на добра заплата и на добър пост, но трябва да се оцелее..

– Значи всъщност подтиска те мисълта, че трябва да напуснеш Гърция и да се върнеш у нас..? Прословутата криза ли е виновник?

– Кризата ми повлия много силно и не само на мен, а и на всички, които са в бизнеса с недвижими имоти. В момента няма никакъв пазар, гърците не купуват поради много причини. Данъчно облагане, доказване на доходи…а чужденците чакат да паднат цените още. Цените, обаче няма на къде да паднат повече с изключение на малко и то в точно определени случаи. Просто ситуацията е сложна в момента. Пари има, но няма как да се докажат и покупката на един имот може да доведе до големи глоби от страна на данъчните служби.

– Как гледаш на сегашните мерки за икономическо стабилизиране?

– Цялата система в Гърция за жалост е гнила и има нужда от промени. Но не мисля че промените, които се вършат в момента ще имат някакъв положителен ефект. Дори се осмелявам да кажа, че ще имат отрицателен ефект. Ако не се вземат логични мерки не само в близките 5, а и в близките 50 години положението в страната не би се променило към по-добро. И не само според мен, а и според много чуждестранни специалисти Гърция в момента играе ролята на „жертвеният агнец“. Никой не се спира да покаже истинските причини за кризата в тази страна. Тя е просто една жертва, която служи за показно пред останалият ЕС, тоест „Вижте какво стана там!“ Това, което се случва в момента в Гърция рано или късно ще се случи в целият ЕС. Орязване на заплати, вдигане на данъци и т. н. и т. н. Гърция е просто един отрицателен модел, който се представя на гражданите на ЕС, но нека да не забравяме, че този модел е създаден от и с благословията на ЕС.

– С доста страст говориш за проблемите на Гърция. Емоцията ти показва че си станал част от тази страна. А какво мислиш за България сега? Често се прибираш, а сега ще се наложи и да заживееш в родната си страна отново.

– За България сега не мога да имам мнение. Не следя нито новини, нито ме интересува политиката. Единственото, което знам е, че България е страна на крайностите. Пенсии по 120 лева и заплати по 3000 лева. Определено много неща в България не ми харесват. Все още имаме едно „ко-рекомско мислене“ и не сме свикнали да работим като европейци. Има си една носталгия към миналото.

– Е добре, защо не останеш в Гърция все пак? Няма ли начин?

– В Гърция не бих останал, не защото не искам, просто не мога.

– Защо? Къде са проблемите?

– Стандартът е по-висок от този в България, а новите мерки предвиждат български заплати и извънземно данъчно облагане, но това не означава че гърците са зле. Зле са един малък процент (поне за сега), зле са само заетите в държавния сектор, които чакат само на една заплата, а те са малко като процент. Тук всъщност е най-голямата гавра. Орязването на заплатите от 20 до 30 % а заплатите именно в този сектор не са големи.

– Как виждаш решението? Има ли такова?

– Гърция е страна с адски голяма и излишна бюрокрация, която взима заплати, несъществуващи никъде по света. Дори само ако намалят държавните служители и заплатите, които взимат, ще се оправят. Нужна е разбира се и една добра и работеща данъчна система. Иначе всичко друго е напразно.

Вестник „Топ Преса“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене