Без категория

Над 250 работници от „Пиринска мура“ в Банско ще блокират за втори ден пътя към Разлог

 

Емануил манолов

Това е второ предприятие на същия собственик, което се тласка към умишлен фалит

Работниците в „Пиринска мура“ в Банско ще блокират втори ден пътя Разлог – Банско, защото не са получавали месеци наред заплатите си. Областният председател на КНСБ в Благоевград Емануил Манолов каза пред БНР, че хората са твърдо решени да отстояват позицията си.

Вчера по схема трябваше да бъдат изплатени остатъците от септемврийските заплати, но това не се случи. Това говори, че няма заинтересованост от страна на ръководството на самото предприятие. Имайки предвид, че подобно предприятие на същия работодател в Троян е доведено по същия начин до фалит, прави ситуацията още по тревожна за над 250-те служители.

„Хората са твърдо решени да отстояват позициите си. и днес от 11:30 до 12:30 ще бъде блокирано движението, като по този начин се стремим да дадем още по-широк отзвук на всичко онова, което се случва в предприятието. Днес ще затворим движението на по-ключови позиции в Банско, за да бъде ясно, че позициите на работниците са ясни, твърди и категорични“, каза Емануил Манолов.

Синдикалистът е изненадан, че се е стигнало до тази ситуация, тъй като „Пиринска мура“ е работещо предприятие, има поръчки и пазар, на който да реализира продукцията си.

„Недопустимо е в 21 век институциите да не могат да намерят начин да срещнат работодателя с работниците, които в крайна сметка му носят печалба“, допълни Манолов.

Общинската администрация в Банско помага с ресурса си на работещите да подадат индивидуални искове. Областният синдикален шеф допълни, че на протестите миналата година ясно са поставили въпросите за забавенянето и неизплащането на заплатите, но са срещнали сериозен отпор от работодателите и управляващите.

„Чак в затвора не е необходимо да се вкарват работодателите, защото това не е решение на проблема. Трябва да се разработи един работещ механизъм“, завърши Емануил Манолов.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене