Фестивал на дивите цветя в Родопите


rhodope-wild-flowers-1

За трета година екоорганизация „Родопи“ организира истински празник за любителите на природата- фестивал на дивите цветя.

Точно в началото на юни поляните на планината се превръщат в пъстър килим, а дивите цветя за хората, населяващи Родопите, са и красота, и билки, и храна. Над 4 000 диви цветя обитават България, много от тях се срещат тук. Тук са уникалните не само за България, но и за света ендемити родопска орхидея, родопска телчарка, родопско лале, орфеево цвете. За фестивала разказва Антония Чиликова, координатор.

Открит с изложба на вдъхновени от цветята и изработени от рециклирани материи художествени предмети в Смолян, фестивалът включва редица интересни предложения в шест села- Могилица, Смилян, Арда, Горна Арда, Кошница и Момчиловци. Навсякъде има примамливи идеи, които вече сериозно привличат туристи от цялата страна.

Фотопленери, ателиета по стари занаяти, семинари по аромотерапия, приключенски турове по находища от редки диви цветя, вечер, посветена на тайните на родопската орхидея, кулинарно ателие за цветя,велотур, концерти- това са само част от предстоящите прояви в рамките на фестивала.

По подобаващ начин ще бъде посрещнат в село Горна Арда Еньовден. Във фестивала участва с лекция на тема “ Космическата светлина и дивите цветя в Родопите“ и Планетариумът в Смолян. В организацията на тази мащабна проява са включени и кметствата на шестте родопски села, които участват във фестивала.

pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене