Бранимир Митов ексклузивно пред Топ Преса: Благоевградският младежки театър ще носи името Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“

Bus_Brano_3

Благоевградски младежки театър, щe носи името Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“. Това научи Топ Преса, преди всички други медии. Новината ще бъде официално разгласена на пресконференция организирана от Бранимир Митов – Брано. Топ Преса, обаче не обича да чака, свързваме се веднага с Брано, за да разкаже нещо повече за тази промяна.

Brano

Здравей, приятелю разкажи ни как така реши да промениш името на Благоевградски младежки театър?
– Ние загубихме човек, които през цялото време от идеята за създаване на театъра до момента в който този човек си отиде той беше зад нас. Всяка една наша стъпка, всеки един проект нов е консултиран с него. Той е гледал повечето от нещата. Там където е трябвало ни е критикувал, където е трябвало ни е помагал с идеи. Идеята се зароди веднага, след като той си отиде. Чак сега събрах кураж да се обадя на Яна Халачева, която е негова дъщеря и да я помоля да ни разреши да направим това нещо, защото такова име и такъв човек трябва да знаят за него и младите и подрастващите и да си спомнят за него хората, които го познаваха приживе. Правим го с почит. Това което правим на мене същност ми тежи, защото това име, за да го сложиш отпред на театъра, като име на театъра, то задължава страшно много. Това означава, че има ниво под което няма как да се падне… Общо взето заради това, това е основата. Естествено има и други причини, ние вече не сме младежи 😉
Пет годишен път извървяхме в които се доказахме. Направихме доста неща така, че да ни познават и да си имаме своята публика. Време е на този театър да му се сложи така едно сериозно име с което да продължи да се развива. Новото име е Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“… Създал е толкова много през своя живот, като режисьор, като театрален педагог. Радвам се, че имам подкрепата на други колеги, които са завършили при професора. Обадиха ми се да ме поздравят и да кажат, че са зад нас и че има нужда от такова нещо. Сега, след “Талантино” веднага започваме да издирваме архиви. Ще идем до Народния театър до театралната академия. Ще посетим всички театри, където е работил да издирим архива да се подреди. Яна каза, че ще ми даде неговия личен архив. Иска ми се да издадем и в електронен вариант и книга да се издаде, за да бъдем поне малко съпричастни с това ,което е създал, а той е създал много. Имах щастието да бъда с него в последните години, за съжаление малко време, последните десетина години, може би беше мой преподавател, мой учител. След това да бъда с него в реалната работа, като негов асистент. Успях да разбера неща за театъра, който няма кой да ми каже и няма от къде да ги науча, затова го правим. Проф. Халачев живя достойно, така си и вършеше работата в театъра и остави много след себе си.

Имал си някакви притеснения в самото начало, за името. Защо?
– Притеснявах се от това, че все пак сме частен театър, но след като разговарях с Яна се успокоих. Тя много добре знае, какви ни бяха взаимоотношенията, какво се е правило и какво се е работило. Тя се зарадва, че точно ние с Поли го правим това нещо. И тогава на мен ми олекна иначе много се притеснявах Още февруари месец искахме да говорим с нея, но не посмяхме. Тогава беше много скоро след смъртта му, но когато я помолихме тя се съгласи веднага, каза: “Да на вас ви го давам името”. Аз съм много щастлив и се надявам колегите да ни подкрепят, всички които са свързани с него по един или по друг начин. И заедно да направим това, което е като идея да се събере целия архив.

Brano & Poli

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене