Нова измама във Фейсбук: Две момичета от Гоце Делчев бяха измамени от софийска моделка

10313339_1600662193505313_4135591984716613399_n (1)

Това е Велислава Славчева, Фейсбук измамницата

„Участвам в конкурс за красота, който в момента се провежда тук в София и се гласува със СМС. Конкурсът се казва „Хот моделс“. От всеки телефон може да се изпращат 3 безплатни СМС-а. Моля те да ми помогнеш. Много ще се радвам, а ти нищо няма да загубиш. Ще помогнеш ли?“.

Освен тревогата и притеснението, съобщение във Фейсбук  с такова съдържание може да ви струва и доста пари. Не се връзвайте, това е нова мода в измамите, предупреждават две момичета от Гоце Делчев, които вече са потърпевши от такъв тип измама.

С нас се свързаха С. К. и Г. Т. от Гоце Делчев, които ни обясниха за схемата.  Интернет измамата е от профил на професионален модел във Facebook и увещаване за гласуване чрез SMS-и с добавена стойност на номерата 18433, 1985, 1096, 15015.

Сезирана е Икономическа полиция.

Схемата е проста, а уловката – да се гласува за фиктивен конкурс за красота.

Моделкaта  Велислава Славчева зарибява чрез Фейсбук балъци с увещание да гласуват на въпросните номера за съответната кандидатка.

Фейсбук профила на измамницата

Фейсбук профила на измамницата

SMS-ът струвал 0,00 лева, а ограничението било да се пращат максимум по 3 SMS-а за красавица.

От профила на софийския модел Велислава Славчева във Facebook са увещавани различни потребители на социалната мрежа да гласуват за нея.

Получаването на СМС с молба обикновено ни кара да се притечем на помощ веднага. Но хладнокръвието и запазване на спокойствие в такива моменти биха били в наша полза.

Ето какво споделиха С. К. и Г. Т. от Гоце Делчев

„Интернет измамата се случи на 13.06.2015 (събота). Велислава Славчева ни подведе с изпращане на СМС, които уж били безплатни, но всъщност не бяха. Всеки СМС си има определена цена, която установихме по-късно. Пратихме по 12 СМС на различни номера. И телефонната сметка рязко ни се увеличи от 0 до 130 лв. Потърсихме помощ на спешният тел. 112,който ни отведе до районно управление,, Полиция“, но и от там не получихме помощ, тъй като не сме разполагали с данни за извършителя на измамата и не откриха престъпление в това.“

Самите мобилни оператори също са заинтересувани от схемата, тъй като процент от набраните средства е за тях.

В повечето случаи се дели 50 на 50.

От мобилните оператори обясниха, че не е тяхно задължение да съобщават за цената на един SMS с добавена стойност, а на фирмата, която е разкрила съответния номер.

Операторите обаче не налагат никакви ценови лимити, така че лековерните да не могат да изгорят със стабилни суми като оферираните през фалшиви профили във фейса 30 SMS-а на обща стойност 1,80 лв, а реалното ужилване да е 150 лева.

Очакваме и становището на Велислава Славчева!

ЕТО И SCREENSHOT OT ФЕЙСБУК:

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене