Топ Преса: Феодална Якоруда! Защо държавата мълчи?!

00001

Зорница АЙДАРОВА

Наред е още едно разследване, което трябва да накара всички жители на община Якоруда, и по-специално тези в село Аврамово, да се замислят за какво са дали властта в ръцете на подобни хора.
Всички познават много добре фамилия Хърльови. Всички работят на престижни длъжности, за които нямат необходимия образователен ценз; Собственици са на автомобилен парк, обновен в рамките на година; Получават заплата от две-три длъжности едновременно; Получават субсидии от Европейските фондове; Дават трохиот своята властова позиция само на шепа хорица в родното си село, предимно роднини и близки лакеи. Гаврят се така, че само роднини да получават помощи от социалното и да участват в програмите.

00002

Да, село Аврамово си има кмет, но не е тайна за никого, че той е само пионка в ръцете на фамилията Мърльови (N. B. така ги наричали в родното им село). Те са тези, които „управляват“ и е редно от тях да се потърси отговорност. Кметът Ахмед Уцьов да си направи сметка чии интереси обслужва и с какво достойнство ще излезе пред съселяните си. Нали затова уж беше желанието за промяна?! Всички застанаха срещу горския апаш Али Хърльов, защото знаеха,
че е неспособен. А отново се получава: „Пременил се Илия па си в тия“. И отново досега за хората в Аврамово нищо хубаво не се е случило. Но пък това не можело да се каже за фамилията Х(М)ърльови: Али Хасан Хърльов сега е управител на общинската фирма „Строител“ в Якоруда. Завършил горски стражар, асега командори сектор, от който и бъкел си няма. Когато демонтираха конструкцията и ламарината от спортната зала и я продадоха под
носа му за скрап, не можа да реагира дори на сигнала от бдителни якорудчани.
За чистенето на снега сме говорили. Знаем що за стока е. Пенсионер, който без
дори капка срам се търкаля още и си купува скъпи коли, вместо да освободи място за един безработен младеж.

00003

Салих Хърльов – назначен за юрисконсулт, без да има правомощията да изпълнява тази длъжност. Няма издадена диплома, защото не си е взел изпитите. Земеделец по душа. Но щом баща му е казал, че трябва да работи на бюро, не с трактора… Стои си в общината и крои коя програма от Еврофондовете да захване. Дали за ябълки и круши или за картофки, а може и междувременно да си регистрира за субсидийка някое пасище.

00004

Хасан от фамилията е най-тих и изпълнителен. Каквото нареди кафелOFF, това прави. Продавай магазин на РПК – продава. Продавай шатрата – продава. Продавай бившите мандра и хлебозавод на себе си и БЛИЗКИТЕ НИ – естествено подарява, пардон продава. На шофьора в РПК-то Юсеин Юсуф Кьоров е регистрирал пасища и крави, за които получава субсидии. Краде по 5 000 лева от общината за почистване на улиците в Аврамово през зимата и нищо не върши с личния си трактор. Също като баща си в Якоруда. Но и за двата брата да е ясно – има регистри, където лъсват имената им, та чак блестят и е въпрос на време да се разплетат злоупотребите им. Вместо да помогнат, те отнемат възможността на други кандидати от Аврамово да участват в субсидирането, те са се захванали с всичко – ябълки, круши, пчелини, картофи, овци, крави, пасища и прочие.

00006
В селото има 95% безработица, а те на гърба на отрудените хорица, на съселяните си, трупат облаги. В 21 век живущите газят в кал и мизерия, деретата по улиците си текат като реки. Уличните лампи, дето се фукат ненужно, не работят от дълго време. Опнаха парите и няма кой да ги поправи.

00007

През август 2014 г. на почти цялото село беше прекъснато електричеството за няколко дни. Има официално писмо от омбудсмана на ЧЕЗ, в което се изтъква като причина „неплатени сметки за ползване на електроенергия“ за няколко поредни месеца. За този хаос е добре да се знае, че виновен е Халил Мустафа Уцьов. Пощенският служител, също на преклонна възраст и пенсионер, е събирал вашите пари, но е забравил да ги отчете, а може да ги е отчел в своя джоб. За което страда почти цялото село. За развалената храна в десетките фризери и хладилници, за нощите на тъмно е виновен този човек. А не малка вина носят и хЪрльови, защото те го покриха.
Белмекен е болна тема за тях. Както е известно от пресата, фамилията хЪрльови заедно с кафелOFF присвоиха бунгалата на спортната база. А в края на януари на общински съвет се разбра, че са си закупили общински имоти около базата. Не на техни имена, но всеки ще се сети: Сабие Салих Хаджисюлейман е дала 13 000 лева за имота; Юсуф Мустафа Бунцев е дал 18 000 лева за два имота. Все по роднински, нали?
Е, докога ще се случват хубавите нещасамо за десет къщи в Аврамово, зависи единствено от това какво наследство ще искате да оставите за вашите деца, скъпи приятели. Нека не казваме: „Кучетата си лаят, а керванът си върви“, защото вашите деца ще си тровят нервите и живота в чужбина, а в същото време ненаситната лакомия на гореспоменатите ще вирее на ваш гръб като плевел и ще ви използва само по избори като носна кърпичка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене