Фиаско от Подгорието: Протестът на строителите в Петрич, объркан със сватба и абитуриентски бал, предизвика недоволство на жителите в селата

_thumb (1)

След попове и освет на улица, клади насред площада, вчера станахме свидетели на поредния епизод от „Петричани в повече“

Протестът на строителите в Подгорски район мина в подигравки от местното население. ”Добре, че се охраняваше отпред и отзад с полицейски коли иначе щяха да си изядат боя”, бе най-честият коментар от кметовете на населени места. Колоната от протестиращи надувала клаксони при влизането си във всяко село, с което обрали недоволството на местните хора.

В село Беласица, събралите се на площада жители помислили, че има сватба. Други пък предположили, че има абитуриентски бал, каза управникът му Велик Филчев. Той потвърди думите на всичките си колеги, че протестиращите нарушили спокойствието на местните, които били готови да ги линчуват, след като разбрали какъв е поводът. Никой не го е очаквал. Кметът на село Яворница също каза, че никой от родното му село не излязъл да подкрепи протестиращите. Имало е хора, които са били по улицата, но те се връщали от полето.

”Никой от Яворница не прояви интерес.”, поясни още Стефан Вангелов в отговор на въпрос дали е имало излезли хора, които да покажат съпричастност към проблема на протестиращите. Колегата му от най-голямото подгорско село Коларово Атанас Гошев пък каза, че бил в същия час на преминаването на автоколоната на гости на баба му и дядо му от село Дрангово. Едва когато се прибрал в къщи разбрал както и съселяните му за протеста. Те сметнаха, че за бензин на кола са били платени по 10 лв. Автоколоната е била с 50 коли. Кой тогава плаща бензина им?, попитаха в един глас кметовете на населени места от района под планината Беласица.

Факт е, че протестите „АнтиВельо“, вече са с обратен знак. Вместо търсения ефект се постига пълно отвращение от страна на избирателите, те все повече стават протест „ПроВельо“. Припомняме цирка с попа на улицата, която води към къщата на заместник-кмета Христо Георгиев и несполучливия опит за сурвакарско дефиле, което привлече единствено зяпачи, фенове на Сурва, както и циничната еуфория пред общината, при която бяха запалени чучела с ликовете на петричките управници.

Липса на организация и план прозира в действията на строителите от Петрич, които въстанаха срещу сегашното управление с обвинения за неправомерно разпределение на общинските поръчки. Заканите им за прокурорски разследвания и далавери, една по една се разбиват в стената. Съобщихме, за решения на апелативните магистрати, които потвърдиха невинността по подадени обвинения към кмета Вельо Илиев и неговия екип. Все пак с интерес наблюдаваме действията на протестиращите в Петрич и техните аматьорски театрални постановки и очакваме следващия епизод на „Петричани в повече“.

В. Методиев/www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене